Copiii vorbesc despre Dreptul Copilului la Protectie impotriva Violentei si Neglijarii

Copiii vorbesc despre Dreptul Copilului la Protectie impotriva Violentei si Neglijarii in prezenta Avocatului Copilului din Republica Moldova si a Reprezentantului unei Fundatii Elvetiene pentru Copii

Copiii din Moldova si-au facut cunoscute observatiile despre respectarea sau incalcarea dreptului copilului la protectie impotriva violentei si neglijarii in comunitatile si scolile lor, in prezenta Avocatului Copilului din Republica Moldova si a Coordonatorului pentru Moldova al Fundatiei Elvetiene pentru Copii „Pestalozzi".

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului in Moldova s-au reunit, la Chisinau, incepand cu 8 ianuarie 2009, in cadrul unui atelier organizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului, iar printre adultii care le-au ascultat discursurile s-au aflat Avocatul Parlamentar pentru Protectia Drepturilor Copilului, Tamara Plamadeala, si Coordonatorul pentru Moldova al Fundatiei Elvetiene pentru Copii „Pestalozzi", Natalia Balta.

Este cel de-al patrulea atelier de lucru in care copiii discuta, in prezenta unor experti adulti si mass-media, istoriile personale si experientele colegilor despre respectarea si incalcarea propriilor drepturi, colectate in cele 12 regiuni ale tarii din care provin. Membrii Grupului Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au varste cuprinse intre 11 si 15 ani si reprezinta 20 de comunitati.

Copiii au intocmit deja primul lor raport, privind Dreptul Copilului la Educatie. „Dreptul la educatie este cel mai iubit si cel mai incalcat drept al nostru", au afirmat copiii, iar raportul lor face referiri la rata inalta a abandonului scolar, mai ales la sate, la calitatea predarii si la lipsa profesorilor pentru anumite discipline, la violenta verbala si fizica din scoli, precum si la resursele financiare care nu sunt de ajuns pentru dotarea salilor de clasa si pentru remunerarea invatatorilor.

Tema acestui atelier de monitorizare este dreptul la protectie impotriva violentei si neglijarii. Copiii au colectat informatii despre respectarea sau incalcarea acestui drept in comunitatile lor si s-au intrebat: „Ne ajuta oare bataia sa fim mai buni?". „Multi dintre colegii nostri sufera din cauza violentei adultilor, dar si din cauza violentei folosite de semeni", au marturisit copiii, recunoscand, totusi, ca „exista si familii sau clase in care copiii, parintii si profesorii se inteleg din cuvinte".

Urmatorul atelier al Grupului de Lucru al Copiilor se va axa pe dreptul la participare, iar observatiile-cheie ale monitorizarii vor fi incluse in viitoarele Rapoarte ale Copiilor despre Respectarea Conventiei privind Drepturile Copilului in Republica Moldova.

„M-ar bucura o relatie de comunicare si de parteneriat cu copiii", a afirmat Avocatul Copilului din Republica Moldova, Tamara Plamadeala, incurajandu-i pe copii sa vorbeasca despre incalcarea drepturile lor la modul concret, cu exemple, cu probe. În acelasi timp, Coordonatorul pentru Moldova al Fundatiei „Pestalozzi", Natalia Balta, a apreciat munca copiilor, prezentand domeniile de interventie ale fundatiei pe care se poate construi o cooperare cu Grupul de Lucru al Copiilor.

Copiii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului incep sa se afirme ca experti in drepturile copilului, organizand, impreuna cu colegii de scoala, actiuni de pledoarie la nivel local, participand la emisiuni radio si tv sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului", ajuns la editia a patra. De asemenea, membrii grupului au avut o contributie proprie la elaborarea indicatorilor de monitorizare, adaptati pentru copii, care vor face continutul primului Ghid practic pentru monitorizarea drepturilor copilului in Republica Moldova.

Proiectul „Copiii monitorizeaza respectarea propriilor drepturi" este realizat de Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), cu sprijinul acordat de Organizatia Suedeza „Salvati Copiii", Misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Moldova, Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si Fundatia SOROS Moldova.

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturile Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie sa inceapa cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Informatii:
Centrul de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului
Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca
Tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00.
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com.
Web: www.childrights.md/

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola