frule

Instituțiile și organizațiile publice și private au preluat ștafeta nediscriminării și diversității

La cea de-a patra aniversare a adoptării Legii cu privire la asigurarea egalității, Organizația Națiunilor Unite în Moldova (ONU) a prezentat rezultatele preliminare ale programului său de creștere a incluziunii și diversității organizaționale și a lansat un apel către instituțiile publice și private de a se alătura inițiativei.

La începutul lunii martie 2016, ONU a lansat un concurs public pentru 13 poziții vacante de stagii pentru reprezentanții grupurilor vulnerabile.

Nune Mangasaryan, coordonatoare rezidentă ONU a.i. a lansat un apel de participare la mișcarea de egalitate și diversitate. „Acum patru ani, în Republica Moldova a fost aprobată legea privind asigurarea egalităţii, care a oferit tuturor cetățenilor o protecție împotriva discriminării și încălcării drepturilor omului. În acești patru ani, peste 500 de oameni au apelat la Consiliul pentru egalitate pentru a-și apăra drepturile şi pentru a raporta discriminarea”, a menţionat Nune Mangasaryan.

În Republica Moldova, persoanele cu dizabilități, persoanele care trăiesc cu HIV, minoritățile etno-lingvistice și religioase și cei din afara capitalei au mai puține șanse de a se angaja într-o funcţie bine plătită și stabilă. Programul de stagii ONU vine astfel ca o măsură eficientă pentru a crește șansele de angajare ale reprezentanților grupurilor menționate.

La eveniment au participat primii stagiari ONU, care au împărtășit experiența acumulată pe parcursul primei luni de stagiu la agențiile ONU.

„Aveam emoţii mari, pentru că a fi stagiar e ceva complet nou pentru mine. Datorită acestei şanse, aflu multe lucruri noi, cunosc oameni noi, ceea ce e foarte important pentru mine, ca şi viitor jurnalist. Viaţa înseamnă comunicare şi socializare. Nu am cuvinte să îmi exprim recunoştinţa pentru că am fost primit cu căldură în familia ONU. Cred cu tărie că oamenii sunt liberi şi egali”, spune Maxim Miftahov, stagiar la Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Maxim este student la jurnalism şi are o dizabilitate locomotorie.

Compania socială de catering „Floare de cireş”, laureata din anul precedent a Galei ONU în domeniul drepturilor omului, şi-a prezentat experienţa sa de promovare a dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă.

„Ne-am propus să schimbăm situaţia tinerilor cu dizabilităţi din Răzeni. ONG-ul nostru, ECO Răzeni a decis să creeze o companie socială, care să încadreze aceşti tineri în câmpul muncii. Am înțeles că aceste persoane pot îndeplini perfect sarcini şi se pot autorealiza şi nu  e corect să ne axăm pe dizabilităţi, ci pe capacităţi şi potenţial”, afirmă managerul companiei, Sergiu Gurău.

Institutul Național de Justiție, la rândul său, a relatat participanţilor despre procesul de accesibilizare a clădirii sale pentru persoanele cu mobilitate redusă, care s-a produs cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Printre invitații evenimentului au fost instituții media, comunitatea de business, organizații non-guvernamentale, instituții guvernamentale și parteneri de dezvoltare – unii dintre aceștia și-au asumat solemn un angajament privind măsurile organizaționale interne pentru sporirea incluziunii și diversității organizaționale. Printre cei care și-au asumat angajament sunt Jurnal TV, CTC Moldova, Newsmaker.md, Ziarul de Gardă, Moldova 1, Magenta Consulting şi Coaliția Nediscriminare.

“Pentru a schimba societatea – începe cu tine însuți! În spiritul acestui principiu, Organizația Națiunilor Unite din Moldova a lansat cu câțiva ani în urmă programul pentru creșterea incluziunii și diversității interne”, a declarat Veaceslav Balan, Coordonator Național pentru Drepturile Omului, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Astfel, curând Casa ONU, care găzduieşte mai multe clădiri rezidente ONU, va deveni şi mai accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă, fiind preconizată instalarea unui lift.



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola