frule

Studenții de la drept au învățat cum să combată corupția și să atragă investiții pe baza exemplului Georgiei

13256009 1231578000200726 4626906404014083664 n

La 20 mai 2016, organizația INVENTO, în cadrul proiectului Acțiune pentru Justiție, cu susținerea Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, a organizat o lecție publică cu genericul: „Creșterea investițiilor prin reducerea corupției. Practica Georgiei.”, care a fost moderată de către domnul Doug Squires, procuror federal al Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul acestui eveniment s-a discutat cazul Georgiei, care a înregistrat succese considerabile la capitolul combaterii corupției. Doug Squires, procuror federal al Departamentului de Stat al SUA și lector universitar a propus metode de lupte cu corupția pe baza strategiei Georgiei, posibile de adaptat contextului local, dar și bune practici în raportarea cazurilor de corupție, asigurarea transparenței și vizibilității. Amintind de cazul Georgiei, Doug Squires a evocat situația în care în anul 2005, întru combaterea corupției în rândul forțelor de poliție, și mai ales ale poliției rutiere, au fost concediați 30 000 de angajați. În același context, expertul a evocat exemplul prin care Georgia a demolat vechile sectoare de poliție, în locul acestora fiind construite clădiri din sticlă, în acest mod fiind asigurată transparența la locul de muncă a angajaților din sistem. Printre efectele obținute în lupta cu corupția în Georgia, Doug Squires a menționat: reducerea corupției în domeniul public, promovarea sănătății economice naționale și atragerea investițiilor străine directe. Întrebat dacă aceleași practice își găsesc aplicabilitate în Republica Moldova și se pot dovedi utile în combaterea corupției, Doug Squires le-a răspuns studenților: „Georgia este un bun exemplu, dar de facto, dinamica și rezultatul acestor reforme depind întru totul de Parlamentul din Moldova și de aleșii poporului.”

„Cetățenii trebuie să ceară justiție și echitate în instanțele de judecată, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Dacă nu te poți aștepta la o hotărâre cinstită și imparțială, în conformitate cu legea, în calitatea de om de afaceri sau investitor nu vei risca să realizezi vreo investiție într-un anumit domeniu, ci vei pleca acolo, unde vei găsi încredere în sistemul judiciar.”,  a afirmat Donald Caroll, șeful Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, la întrebarea despre ce pot face cetățenii Republicii Moldova pentru a reduce corupția și ca efect, de a atrage investiții.

Proiectul „Acțiune pentru Justiție” este susținut prin grant de către Departamentul de Stat al Ambasadei SUA, Secția Justiția penală și aplicare a legii și implementat de Asociația Invento. 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola