frule

Amnesty International constata ca in R. Moldova exista tortura si maltratare

Fiecare a treia femeie din lume a fost supusa macar o data in viata torturii in familie, iar fiecare al doilea omor al femeilor este comis de sotii sau concubinii lor. Aceste date se contin in Raportul anual al organizatiei Amnesty International (AI) privind respectarea drepturilor omului in lumea actuala, lansat miercuri, 23 mai, la Chisinau.

Raportul elucideaza situatia din sfera drepturilor omului din 153 de tari ale lumii, pentru perioada ianuarie-decembrie 2006. Raportul cuprinde si informatii despre R. Moldova privind respectarea drepturilor omului. Astfel, conform Raportului, in Moldova tortura si maltratarea erau in 2006 larg raspandite in RM, iar conditiile in institutiile de detentie preventiva erau in continuare foarte rele. Potrivit aceleiasi surse, in pofida ratificarii unui sir de tratate care protejeaza drepturile femeilor, acestea, dar si barbatii si copiii erau in continuare traficati in scopul exploatarilor sexuale si de alta natura, iar masurile de protectie a femeilor impotriva violentei in familie erau inadecvate. Totodata, AI constata ca libertatea de exprimare in R. Moldova a fost limitata, iar politicienii din opozitie erau persecutati.

Fondatorul AI Moldova, avocatul Veaceslav Turcan, a declarat in cadrul conferintei de presa ca in Moldova exista tortura si maltratare, aducand mai multe exemple despre persoanele torturate de politisti, despre persecutarea liderilor opozitiei. Turcan a anuntat ca AIM va initia in cel mai scurt tip cursuri pentru persoanele care apara drepturile omului.

Potrivit directorului executiv al AIM, Evgheni Golosceapov, prezentarea Raportului are loc concomitent in zeci de orase ale lumii cu scopul atentionarii opiniei publice, dar si guvernelor, despre necesitatea respectarii drepturilor omului si neadmiterea torturii si violentelor. Incalcarile admise intr-o tara pot fi preluate cu usurinta de alte tari, spune sursa citata. 70 la suta din victimele conflictelor militare sunt persoane civile, in special femei si copii.

AIM isi exprima ingrijorarea si in legatura cu inflorirea traficului de persoane. Conform Raportului, anul trecut, peste 2 mil. de persoane din 137 de tari ale lumii au fost traficate, vandute in robie. In 2006, 20 de mii de oameni asteptau executia cu moartea, 3861 au fost condamnati la moarte in 55 tari ale lumii, iar in 25 de tari, 1591 de sentinte au fost executate.

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola