De 2 aprilie, în Ziua Mondială a Conştientizării autismului, copiii cu autism de la SOS Autism nu au cerut decît toleranţă
La 2 aprilie 2016, în sala Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici, a avut loc concertul de caritate “Din suflet pentru copiii cu autism” organizat de AO SOS Autism în cadrul proiectului “Integrarea socială a copiilor şi tinerilor cu autism din Moldova”, proiect finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internatională (USAID) prin intermediul programului FHI 360.
Acest concert a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Autismului şi este primul concert de caritate organizat pentru copiii cu autism din Moldova. Scopul concertului a fost colectarea de fonduri pentru renovarea Centrului de Resurse şi Abilitare pentru copiii cu autism SOS Autism, dar cel mai important obiectiv a fost sensibilizarea societăţii faţă de copiii cu autism, familiile lor şi probremele cu care se confruntă aceştia zi de zi.
La concert au participat mai multe vedete ale estradei autohtone, printre care Katalina Rusu, Valy Boghean, Anișoara Puică, Cristian Aldea-Teodorovici, Silvia Grigore, Cristina Scarlat, Natalia Duminica, Ana Odobescu si altii. Deasemenea, la eveniment au participat formaţii de copii, asa ca LoliPops, Bravissimo, şi, pentru prima data, au urcat în scenă doi copii cu autism insotiti de un terapeut, care au recitat poezii.
Luminita Suveica:’Astazi am participat la un concert superb de caritate in sustinerea copiilor cu autism: 2 aprilie este marcata ziua mondiala a autismului. Cu acest prilej am fost onorata sa primesc titlul de AMBASADOR AL AUTISMULUI. Va multumesc mult pentru încredere. Multumesc mult tuturor celor care venit sa sustina copii cu autism.”
Stela Dănilă, prezentator TV7, Ambasador al autismului: “M-am alăturat din toată inima acestei campanii pentru că am convingerea că aceşti micuţi au o şansă, iar asta e cel mai important.Cât de mult nu şi-ar dori aceste mame să îi ajute singure, nu este suficient fără un ajutor specializat. Am cunoscut copii care au făcut progrese remarcabile după şedinţe de terapie. Copii care merg la grădiniţă, care nu mai sunt prizonierii propriei lumi, dar trăiesc împreună cu semenii lor. Cred cu tărie că eforturile noastre mici, adunate împreună, pot schimba viaţa acestor copii.”
Natalia Iacub, mamă a unui copil cu autism: Mulțumesc mult tuturor celor care au venit astăzi la concertul caritabil organizat de Sos Autism, dar e dureros ca o parte din persoanele care au venit la acest concert asa și nu au înțeles scopul nostru... Am avut parte de o situație neplăcută de tot: o doamna cu fiica sa, ambele adulte, undeva prin rândurile 9-10 la parter, vorbitoare de limba rusă, au fost foarte indignate cind copilul meu s-a apropiat de ele și dansa, asa cum poate el, își manifesta emoțiile asa cum poate el, insa ele imediat mi-au reproșat: угамоните своего ребёнка, мы тут на концерт пришли! Eu am rămas şocată! Am întrebat dacă știu care este scopul concertului dat, insa răspuns nu am auzit... Mai pe scurt, menționez încă odată, ca noi nu cerem o atitudine deosebită, ceva deosebit, vrem doar toleranță.
Ala Pînzari (Director de Proiect SOS Autism):”Copiii cu autism au aceleasi emotii ca si copiii tipici: ei sufera, se bucura, se intristeaza, se mira, insa ei traiesc in lumea lor care se cere inteleasa de cei din jur. Ei au nevoie de ajutor pentru a se putea integra in gradinita, in scoala, in campul muncii, iar noi, societatea, si in primul rand, factorii de decizie, trebuie sa asigure aceste drepturi ale copiilor cu autism si ale familiilor lor. Speram ca Concertul din 2 aprilie a fost un prim si important pas spre sensibilizarea tuturora in vederea unor actiuni imediate pentru schimbarea in bine a vietii acestor copii!..
Mulţumim din suflet celor care au depus efort la realizarea acestui concert: AO Balada, Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici, companiei Teleradio Moldova şi tuturor artiştilor care au evoluat, tuturor oamenilor generoşi care au venit la concert şi au făcut donaţii.
Amintim că Ziua Mondială a Conştientizării Autismului a avut o agenda încărcată anul acesta. Concertul a fost precedat de un tîrg organizat de mamele copiilor cu autism cu genericul “SUPERMAME. Eu cresc un copil cu autism, tu ce superputere ai?” şi a culminat cu lansarea a sute de lapioane albastre în scuarul Catedralei lîngă Arcul de triumf, eveniment acompaniat de Fanfara poliţiei de frontieră.
Acest comunicat de presă este posibil datorită ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.