IDIS ”Viitorul” și Institutul European din România implementează activități comune de monitorizare a achizițiilor publice

Institutul European din România (IER) și IDIS ”Viitorul” au organizat la București, în data de 24 februarie, conferința de prezentare și lansare a proiectului: “Construirea unui sistem transparent și durabil de achiziții publice printr-un proces de monitorizare permanentă”.

În cadrul vizitei la București, membrii delegației moldovenești (reprezentanții IDIS ”Viitorul”, Ministerului Finanțelor, CALM, Agențiilor de Dezvoltare Regională) au purtat discuții cu reprezentanții Institutului European Român (IER), Ministerului pentru Consultare și Dialog Social, Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, Institutului pentru Politici Publice, Consiliului Concurenței, Centrului Român de Politici Europene, Freedom House România, Agenției pentru Dezvoltare Regională București Ilfov, și ai Ambasadei R. Moldova în România.

Gabriela Dragan, Director General IER, România: ”Este un moment important care marchează într-un mod fericit parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova. Este vorba de un proiect care își propune construirea unui sistem durabil de achiziții publice. Prezența acestui proiect este oportună pentru că la nivel european se modifică viziunea privind legislația achizițiilor publice. Proiectul marchează transfer de expertiză și suport Republicii Moldova pe zone punctuale”.

Liubomir Chiriac, Vicedirector IDIS ”Viitorul„: ”Noi am învățat multe de la IER. Relațiile cu Think tankurile din România sunt de bun augur pentru organizațiile din Republica Moldova. Pe noi ne interesează preluarea celor mai bune practici în reformarea administrației centrale și locale, economiei naționale. Domeniul achizițiilor în R. Moldova este aspru criticat și la reformarea acestuia sunt necesare practici moderne și expertiză, care pot fi preluate de la instituțiile românești, care au o experiență mare în acest sens”.

Viorel Chivriga, Coordonatorul Departamentului Economie de Piață Funcțională, IDIS ”Viitorul”: ”Acest proiect, aparent micuț, are o însemnătate mare, datorită faptului că vine ca suport pentru procesul de reformare a instituțiilor moldovenești și care va contribui ca și celelalte proiecte, realizate în parteneriat cu IER, la creșterea capacităților instituționale ale instituțiilor din R. Moldova. La fel, ca și în cazul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, AIPA, Primăria municipiului Chișinău, grupului de negociatori, care au negociat Acordul Asociere cu Uniunea Europeană”.

Dan Iancu, Director, Direcția Relații cu Republica Moldova, Ministerul Relațiilor Externe al României: ”Republica Moldova are foarte multe persoane bine pregătite din administrația publică. Sprijinul acordat de către România Republicii Moldova are o însemnătate mare, dacă există stabilitate, predictibilitate și consecvență. Republica Moldova are și va avea în adresa Ministerului Român de Externe un partener de nădejde în procesul de consolidare a instituțiilor moldovenești. Proiectul tratează o problemă, pentru care trebuie să găsim răspunsuri: construcția instituțiilor din R. Moldova, legi bune și experți de calitate”.

Gheorghe Cucoș, Consilier, Ambasada Republicii Moldova în Romania: ”Proiectul comun, realizat de IDIS ”Viitorul” și Institutul European Român, este foarte important și benefic pentru modernizarea domeniului achizițiilor publice. Acesta se încadrează perfect în rândul unor măsuri, care sunt prevăzute de strategiile, care sunt implementate în prezent în Moldova”.

Silviu Popa, Președinte, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor: ”Achizițiile publice sunt un subiect de actualitate în România datorită faptului că noul pachet legislativ se află deja la Camera Deputaților și a iscat dezbateri aprinse. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este organism cu activitate administrativ-jurisdicţională a statului și va sta alături de Ministerul Extern al României in îndeplinirea obligațiilor asumate de țara noastră prin tratatele încheiate cu R. Moldova. Din această perspectivă, fiți convinși că vom sta alături de dumneavoastră la realizarea acestui proiect. Acest proiect este binevenit pentru că anume CNSC aniversează 10 ani de la fondare. În România, contestațiile pot fi depuse la tribunal sau CNSC. Cele mai multe contestații sunt depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Activitățile au loc în cadrul proiectului implementat de IDIS ”Viitorul” în perioada ianuarie – iulie 2016, finanțat de Policy Association for an Open Society (PASOS) din Republica Cehă, sub forma unui sub-grant oferit în cadrul “Partners in Empowerment” (ENPI/2014/354-731), finanțat de Comisia Europeană prin programul  Neighbourhood Civil Society Facility (European Neighbourhood and Partnership Instrument) Regional actions. Proiectul “Partners in Empowerment” se concentrează pe cinci țări din cadrul Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Republica Moldova, Ucraina). Principalele obiective ale proiectului sunt: consolidarea capacităţii experţilor OSC de monitorizare a achiziţiilor publice.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola