Masă Rotundă "Corupția impedimentul principal în calea integrării europene"

DSCN1454Tinerii din grupurile de acțiune locală Watchdog din municipiul Bălți, în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție  au  organizat pe data de 10 decembrie current, o Masă Rotundă cu genericul "Corupția impedimentul principal în calea integrării europene" în incinta Restaurantului Basarabia  din  municipiul Bălți.  Acest eveniment a fost dedicat  Zilei Internaţionale Anticorupţie  avînd ca obiectiv   sensibilizare   opiniei   publice   cu   privire   la   fenomenul   corupţiei   în societatea noastră precum şi să încurajeze acţiuni de prevenire şi combatere a corupţiei. Dezbaterea a fost moderată de către activista anticorupție Diana Grosu.

 La   dezbatere au fost   invitaţi   să   participe   reprezentanţi   ai   instituţiilor   de  învăţământ din mun. Bălţi, elevi, asociaţii obşteşti, factori de decizie din cadrul Direcţiei Generale Nord a CNA etc.

 A dat start discuției cu un cuvânt introductiv dna Tatiana Puga , presedinta Asociației  Femeilor de Afaceri din mun. Bălți, subliniind importanța prevenirii și combaterii corupției.

Conversația  a continuat cu discursul sefului adjunct  al Direcției Generale Teritoriale Nord al CNA, Domnul Marian Brînză care a accentuat importanța conlucrării organelor de drept cu societatea civilă și cetățenii activi.

Dna Natalia Rotaru , inspector serviciul prevenirea  corupției, Direcţia Generală  Nord a CNA a adus  în fața publicului exemple practice ale campaniilor de prevenire a corupției promovate de către CNA –  concursul de desene, caravana anticorupție etc.  Dna Rotaru a menționat că nici o instituție de învățămînt din mun. Bălți nu a solicitat din partea CNA susținere în desfășurarea unor activități de prevenire a corupției în cadrul acestor instituții.

Discuția a devenin mai încinsă odată cu discursul președintelui Senatului Studențesc al Universității de Stat Alecu Russo din Bălți. Domnul Eugen Grădinaru a  enumerat toate activitățile anticorupție pe care le-a întreprins organizația pe care o reprezintă,  avînd 0 lei în buget și le-a reproșat directorilor de instituții că ei având mai multe resurse și pârghii nu întreprind nimic pentru a combate corupția și dimpotrivă, de multe ori sunt complici la unele fapte ilegale.

Domnul Leonid Amoașei Director Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Bălți a menționat faptul că instituția condusă de el obține rezultate frumoase prin muncă onestă și nu prin fraude nefiind tolerată în instituția dată cumpărarea de note și comportamentul neetic.

Domnul Vladimir Surdu , Presedintele Consiliilor de Directori ai Școlilor Profesionale din Nordul Moldovei a subliniat faptul că integritatea , e mai presus de interesul propriu și a reproșat tinerilor prezenți în sală că semenii lor nu sunt suficient de activi  pentru a combate și preveni corupția.

Tinerii au luat rând pe rând cuvântul, menționînd și dând exemple de fapte de corupție și comportament neetic. Totodată tinerii au accetuat că le este frică să nu fie persecutați la ei în instituții de către profesorii vizați, după ce au scos în vileag anumite fapte de corupție.

Doamna Prepeliță Olga, șef adjunct a Liceului  Teoretic "Orizont" a subliniat că la instituția pe care o reprezintă nu există plăți neformale, deorece toate plațile sunt plătite oficial însoțite de bon fiscal.

Doamna Lia Pascari, directoare a Liceului Teoretic Republican "Ion Creangă" a salutat organizarea acestei discuții fiind convinsă ca așa teme necesită a fi  dezbătute din mai multe puncte de vedere, fiind necesară includerea și reprezentanților părinților și a organizațiilor parintești. Doamna a menționat că este gata să susțină orice eveniment ce va avea același obiectiv și instituția condusă invită reprezentanții CNA pentru a duce lucru de prevenire  a corupției în în liceul "Ion Creangă".

Derecția Învățământ Tineret și Sport a primăriei Bălți a fost reprezentată la eveniment de către dna Irina Buceațcaia. La întrebarea ce întreprinde direcția pentru a combate și preveni corupția din învățămînt a răspuns că combaterea acestuio fenomen nu face parte din obiectivele instituției. Doamna și-a exprimat opinia condamnînd fenomenele antisociale discutate la eveniment. Dna a menționat că multe cadre didactice și copii ce s-au implicat la concursul de desene lansat de CAN nu știau ce este corupția. Copii nu știau ce este și cadrele didactice nu știau cum să explice corect pe înțelesul copiilor fenomenul antisocial pus în discuție.

Doamna Condratiuc  Aliona de la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor a susținut că tinerii de la instituția pe care o reprezintă sunt suținuți pentru a se implica cât mai activ în procesul de luare a deciziilor. Astfel membrii consiliului elevilor se bucură de atenție sporită din partea administrației pentru a rezolva problemele cu care se confruntă aceștia.

A venit cu un plan de acțiuni și cu dorința de a se implica mai mult în prevenirea coruptiei și Daniela Colencovshi, șefa departamentului de combatere a corupției a Senatului Studențesc al Universității "Alecu Russo" din mun Bălți.

 “Pavira-Prim” SRL, în persoana directoarei Pavliuc Ira și-a exprimat nemultumirea fața de politicile anticorupție implementate de conducerea Republicii Moldova, subliniind că în țară s-a instaurat o corupție sistemică la toate nivelele, ceea ce crează impedimente în dezvoltarea mediului de afaceri.

Discuția a fost axată în mare parte pe corupția din domeniul educației, deoarece în sală au fost prezenți în mare parte persoane ce reprezintă domeniul educației.

Cadourile cu ocazia zilei de naștere, 8 martie, ziua profesorilor, colectările de bani sunt atât de dese încât au intrat în viața de zi cu zi ca un obicei, iar tinerii și parinții le considera a fi ceva normal și nu le asociază cu nimic illegal, a fost concluzia participanților la finalul întrevederii.

Această activitate a fost realizată din resursele oferite de AO Centrul de Informare și Susținere a Tinerilor Econimiști "Certitudine" în cadrul Programului de Susținere a Inițiativelor Tinerilor ca parte componentă a proiectului Solidaritate pentru Unuiunea Europeană implimentat datorită ajutorului generos al poporului american, oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) .

Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

 

 




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola