Legea cu privire la accesul la informație trebuie ajustată la necesitățile timpului
„Legea cu privire la accesul la informație este învechită și necesită modificări”, a declarat jurnalista Alina Radu, care a moderat dezbaterea publică, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), miercuri, 9 septembrie. La eveniment au fost invitați experți media, jurnaliști, deputați și juriști.
Potrivit directoarei CJI, Nadine Gogu, dezbaterea face parte dintr-o campanie de advocacy pentru îmbunătățirea Legii cu privire la accesul la informație. „Ne dorim să readucem pe tapet această problemă. În programele de activitate ale guvernelor din 2010 încoace vedem subcapitolul acces la informație. Guvernanții recunosc că există o problemă, jurnaliștii o reclamă. Iar prin modificarea cadrului legislativ am putea să facilităm accesul jurnaliștilor la informație”, a subliniat Nadine Gogu.
Experții prezenți la eveniment au recunoscut unanim necesitatea modificării cadrului legal privind accesul la informație.
Dumitru Lazur, expert media și unul din autorii amendamentelor a propus câteva recomandări. “Reducerea termenelor de satisfacere a cererilor de acces la informație de la 15 zile lucrătoare la 10 zile calendaristice și înregistrarea lor în registrul de evidență și control, modificarea articolului 71 al Codului Contravențional și stabilirea unor sancțiuni mai dure pentru nerespectarea prevederilor Legii privind accesul la informație”. În opinia expertului este necesară definirea mai clară a principiilor de secret comercial și secret de stat și elaborarea unui ghid de bune practici pentru funcționari publici.
Potrivit lui Eugen Rîbca, expert în legislația media, aceste modificări nu necesită cheltuieli financiare și proiectul ar trebui să devină inițiativă legislativă.
Prezent la dezbatere, singurul deputat care a onorat inviția CJI, Iurie Țap (PLDM) a declarat că fracțiunea pe care o reprezintă este deschisă și dispusă să promoveze acest proiect de lege în Parlament.
Această Masă Rotundă este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltarea Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.