Societatea civila intentioneaza sa monitorizeze listele electorale ale partidelor

Societatea civila intentioneaza sa monitorizeze listele electorale ale partidelor pentru parlamentarele din 2009. Oportunitatea acestei initiative a fost discutata vineri, 17 octombrie, in cadrul unei mese rotunde, cu participarea reprezentantilor partidelor politice si a organelor de stat, transmite Info-Prim Neo.

Initiativa, care urmeaza a fi lansata in viitorul apropiat, apartine unui grup de organizatii neguvernamentale (Asociatia pentru Democratie Participativa „Adept”, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul Independent de Jurnalism, Asociatia Presei Independente, Centrul de analiza si investigatii jurnalistice, Centrul „Acces-info” si Fundatia „Soros”). Olesea Stamate, director de programe la Fundatia „Soros” Moldova, a declarat ca monitorizarea listelor concurentilor electorali va fi efectuata in cadrul campaniei „Pentru un Parlament curat”, similara cu cele care au avut loc in Romania, Bulgaria si Croatia.

Societatea civila va selecta un grup de jurnalisti de investigatie, care vor ancheta fiecare concurent promovat pe listele partidelor, in baza unor criterii de integritate. Potrivit directorului Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, organizatiile vor propune partidelor sa scoata de pe listele candidatilor la functia de deputat acele persoane care nu vor corespunde criteriilor. Printre criteriile, care urmeaza a fi definitivate in colaborare cu formatiunile politice, se numara traseismul politic, averea necorespunzatoare veniturilor declarate, utilizarea pozitiei de serviciu in interes personal, de familie, maladministrare (in special cazuri pe care Moldova le-a pierdut la CEDO), comportament nedemocratic (declaratii publice neadecvate pozitiei, implicarea in scandaluri politice) s.a.

Grupul de ONG-uri a initiat in vara discutii cu partidele politice cotate cu cele mai mari sanse sa ajunga in Parlament. Organizatorii urmeaza sa semneze acorduri de colaborare cu fiecare partid. Aceasta, insa, nu reprezinta o preconditie a monitorizarii. Grupul de initiativa asigura ca vor fi monitorizate si acele partide care vor refuza sa semneze acordul, insa ele vor fi dezavantajate fata de cele care il vom semna. Acestora din urma le vor fi prezentate in prealabil incalcarile depistate, partidele avand sansa sa-si retraga candidatii respectivi de pe liste, inainte ca rezultatele monitorizarii sa fie facute publice.

Reprezentatii partidelor politice prezenti la masa rotunda au declarat ca initiativa societatii civile este una binevenita. „Suntem constienti ca aceasta actiune este si in interesul nostru, insa cel care are de castigat in primul rand este alegatorul”, a spus presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. „Orice partid de opozitie este interesat sa faca o analiza a listelor electorale, dupa ce opozantii lor sunt la putere timp de 8 ani”, a mentionat purtatorul de cuvant al Aliantei Molodva Noastra, Victor Osipov.

Totusi, reprezentantii partidelor au atentionat ca este necesar sa fie aplicata o metodologie bine pusa la punct, iar criteriile sa fie reprezentative si masurabile. De asemenea, ei au atentionat asupra riscului ca informatiile din rapoartele de monitorizare sa fie preluate selectiv si utilizate, prin intermediul resurselor mediatice ale unor partide, impotriva altor partide. „Mi-e teama ca nici societatea civila si nici mass-media necontrolata de stat, care este foarte slaba, nu va avea capacitati suficiente de a se opune valului de propaganda care va veni din partea opusa si nu toti candidatii vor avea parte de tratament egal”, a declarat vicepresedintele Partidului Democrat, Igor Klipii.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Stirbu, a spus ca CEC este gata sa sustina aceasta initiativa si este deschis pentru colaborare atat cu societatea civila, cat si cu partidele politice.

Reprezentantii Partidului Comunistilor si Partidului Popular Crestin-Democrat nu au raspuns invitatiei sa participe la masa rotunda.

Sursa: Info-Prim Neo

 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola