GirlsGoIT – prima tabără de programare pentru fetele din Moldova

Press Release RO

 

 

36 de fete din 15 raioane din Moldova vor participa la tabăra de vară de programare GirlsGoIT. Acesta este un program de 2 săptămîni, timp în care tinerele cu vîrsta cuprinsă între 16 și 20 de ani vor învăța să dezvolte aplicații web și într-un final să creeze un website pentru comunitățile lor. Tabăra va avea loc în perioada 17-30 august.

Curriculum-ul taberei a fost creat pentru a instrui tinerele în domeniul limbajelor de programare ale secolul XXI, precum Python și Flask, HTML, +CSS și Bootstrap. Înaintea începerii programului GirlsGoIT, tinerele participante vor pregăti cîte o idee de proiect pe care o vor dezvolta pe durata taberei în timp ce vor învăța programarea web. Astfel, la sfîrșitul celor 2 săptămîni fetele vor avea create website-uri proprii pentru a promova proiectele în comunitățile lor.

Organizatorii proiectului sunt de părere că abordarea programării în baza proiectelor personale va stimula gândirea critică și abilitățile de codificare/programare în rîndul fetelor din Moldova. Această abordare, de asemenea, va încuraja abilitățile lor antreprenoriale, lucrul în echipă și comunicarea.

Printre partnerii de implementare a programului de vară GirlsGoIT se enumeră Google for Education,  Endava, una dintre cele mai mari companii IT din Moldova și Moldcell, compania de telecomunicații de noua generație. De asemenea, programul se bucură de susținerea Ministerului Educației și Ministerului Tineretului și Sportului. Pe lîngă aceasta, datorită Spark Research Labs care a creat agenda și curriculum-ul GirlsGoIT, participantele taberei de vară vor avea parte de o instruire eficientă și practică care le va stimula creativitatea și productivitatea.

După finalizarea taberei de vară, următorul pas va fi echiparea celor 36 de tinere cu abilitățile și instrumentele necesare pentru a crea un club GirlsGoIT în localitățile lor. Scopul acestor cluburi va fi implicarea și mai multor fete pentru a spori dezvoltarea competențelor digitale în mai multe comunități. Pentru aceasta, în luna noiembrie a anului curent, organizatorii GirlsGoIT planifică să organizeze un workshop de cîteva zile la care cele 36 de participante la tabăra de vară vor fi ghidate în crearea unui plan de activitate pentru cluburile lor pe o perioadă de 8 luni. Fiecare club local va avea un mentor cu experiență în IT care va îndruma tinerele și le va oferi tinerelor suport în crearea și gestionarea cluburilor GirlsGoIT.

Pe termen lung, se dorește ca cluburile locale GirlsGoIT să devină centre de inițiative startup în comunitățile rurale și să inspire viitoarele talente care vor contribui la crearea unei economii digitale în Moldova. Implementarea acestei idei și crearea acestor cluburi locale va avea loc cu suportul financiar al Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite și al Ambasadei Germane în Republica Moldova.

Pe lîngă cele 36 de tinere, programul își propune să implice părinții acestora, profesorii de informatică și bibliotecarii din localitățile acestora în procesul de crearea a cluburilor locale GirlsGoIT. Pe data de 7 august 2015, Novateca va găzdui o sesiune de informare pentru părinți, bibliotecari, profesori de informatică, organizații ale societății civile, companii IT și companii de telecomunicații mobile. La acest eveniment urmează să fie discutate oportunitățile și impactul creării cluburilor locale GirlsGoIT în comunitățile celor 36 de participante. Organizatorii susțin că implicarea părinților, profesorilor de informatică, a bibliotecarilor și a directorilor de școală sunt critice pentru crearea cu succes a cluburilor GirlsGoIT.

GirlsGoIT este un program cu o durată de 2 ani dezvoltat în comun de către UN Women Moldova, Centrul de Guvernare Electronică, Novateca, ATIC și TEKEDU. Următoarea ediție a taberei de vară GirlsGoIT 2016 va avea deja 2 componente: curs de dezvoltare a aplicațiilor mobile (nivel avansat) și curs de creare a aplicațiilor web (nivel începător). Cursul de dezvoltare a aplicațiilor mobile  va viza programatorii existenți pentru a spori competențele și cunoștințele acestora cu privire la modul de dezvoltare a aplicațiilor mobile. Cursul de creare a aplicațiilor web va recruta 36 de tinere din alte localităție ale Republicii Moldova, fete care nu au experiență însă doresc să învețe programarea web. 


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola