Au fost desemnați câștigătorii primului hackathon de jurnalism civic din Moldova, Puterea a Cincea

Pe 19 iulie s-a încheiat primul hackathon de jurnalism civic din Moldova, Puterea a Cincea, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.


Echipele desemnate câștigătoare sunt:

Inițiativa- O platformă pe care utilizatorii se vor putea expune în legătură cu proiecte de legi, hotărâri de guvern și vor putea propune inițiative la nivel local și național.

Official Alert – O aplicație care va permite utilizatorilor să primească notificări ori de câte ori apare  conținut nou pe paginile web ale instituțiilor oficiale: ministere, agenții etc.

Televisor – O aplicație prin intermediul căreia cetățenii simpli vor putea trimite și vizualiza conținut jurnalistic concomitent cu instituțiile media.

Membrii juriului au fost Alina Radu, directoarea publicației Ziarul de Gardă, Adriana Moșnoi, Project Manager la agenția digitală FFW, Dumitru Ciorici, director editorial Agora, Anton Perkin, președintele Asociației Specialiștilor în IT și Alexei Sidorenco, directorul Teplitsa of Social Technologies. Ei au votat fiecare proiect bazându-se pe următoarele criterii: utilitatea, cât de realizabil este proiectul, gradul in inovație și progresul atins de echipă în timpul hackathonului.

Hackathonul Puterea a Cincea își propune să îmbunătățească interacțiunea dintre presă și public cu ajutorul unor aplicații web sau mobile precum și alte instrumente IT inovatoare. Cele trei echipe desemnate câștigătoare de juriu vor beneficia de granturi a câte 3000$ pentru dezvoltarea proiectelor, precum și de alte premii oferite de partenerii evenimentului: vouchere de acces la Generator Hub în valoare de 80 de euro pentru fiecare membru de echipă (oferite de Generator Hub) și vouchere de consultanță în marketing digital în valoare de 500 de euro (oferite de Granat).
 
La hackathonul Puterea a Cincea mai mulți experți invitați au susținut prezentări și master-classuri pe teme precum: jurnalismul cetățenesc, folosirea social media ca instrument de promovare, jurnalismul de investigație, formate inovatoare de prezentare a conținutului, verificarea datelor, noi instrumente pentru jurnaliști: sensori, drone, Wearables, Internetul Tuturor Lucrurilor etc. Experții și mentorii invitați la hackathon au fost Victoria Vlad, cercetătoare Expert-Grup, Iurie Sanduța, director Rise Moldova, Artur Gurău, fondatorul agenției Granat, Serghei Mereuță, consultant IT, Vitalii Moroz,  șeful departamentului New Media, Internews, Ucraina, Alexei Sidorenko, directorul Teplitsa of Social Technologies (Rusia), Oleg Gant, redactorul portalului te-st.ru, Pavel Zingan, directorul companiei Zingan.com, Ruxanda Iarincovschi, developer web, Natalia Buruiană, designer web, Daniela Montecore, fondatoare madein.md .   
                                                                                
La eveniment s-au înscris 16 idei de proiecte și peste 60 de participanți, din diverse domenii: IT, jurnalism, antreprenoriat, comunicare, biblioteconomie, societate civilă etc. În competiția finală au participat 11 proiecte. Lista participanților și a ideilor înregistrate este disponibilă aici




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola