Organizațiile Societății Civile sunt interesate de influențarea politicilor publice

IMG 9031Organizațiile Societății Civile sunt interesate de influențarea politicilor publice.l

sigla contact

Reprezentanții a 25 organizații ale societății civile din toată țara au discutat, timp de trei zile, despre ”Advocacy pentru organizațiile societății civile (OSC) şi rețele de OSC”.

În cadrul evenimentului, organizat de echipa CRAION CONTACT – Cahul, a fost discutată experiența acumulată de OSC-uri în elaborarea de politici și pe acest fundament s-a lucrat la   formarea unor abilități practice în planificarea și organizarea campaniilor de Advocacy.

Dna Silvia Strelciuc, director CRAION CONTACT Cahul: „Evenimentul de instruire pentru OSC-uri a fost planificat pentru a spori capacitățile structurilor societății civile prin însușirea unor concepte noi teoretice, schimbul de idei și opinii, preluarea experiențelor și practicilor de succes internaționale, cât și posibilitatea de a identifica mecanisme de punere în aplicare a acestor practici în Republica Moldova. Anume pentru aceasta am antrenat în cadrul seminarului de instruire atât experți internaționali, cât și naționali.”

Printre formatori în cadrul instruirii a fost dna Katarzyna Batco-Toluc, coordonatoare Citizen Network Watchdog, Varşovia, Polonia.

În două zile, doamna  Batco-Toluc  a prezentat experiența organizațiilor din Polonia privind elaborarea politicilor publice şi organizarea acțiunilor de advocacy.  Dumneaei a prezentat informații despre platformele de comunicare a autorităților cu cetățenii și mecanismele prin care populația participă la luarea deciziilor cu privire la repartizarea și gestionarea unor resurse financiare din bugetul local, aceasta fiind o experiență valoroasă de atragere a cetățenilor în gestionarea treburilor publice și facilitare a interesului pentru dezvoltarea locală.

Domnul Arcadie Barbăroşie, Directorul Institutului de Politici Publice, a prezentat participanților informații privind utilizarea platformei de implicare civică – www.politicipublice.md - instrument de anunțare, promovare şi sensibilizare a autorităților publice locale privind anumite probleme existente la nivel local.  Participanții au exersat practic utilizarea platformei și au cunoscut modul în care sunt soluționate probleme în diverse localități ale țării prin intermediul acestei platforme electronice.

În cadrul seminarului membrii OSC-urilor s-au întâlnit și cu membri ai Consiliului Național de Participare (CNP) de pe lângă Guvernul Republicii Moldova  în persoana dnei Iuliana Cantaragiu, Centrul Național de Mediu și Consiliul Național al ONG-urilor reprezentat de dl. Serghei Neicovcen, Centrul NAION CONTACT.  În discuție au fost abordate aspecte ce țin de succesele în colaborarea OSC-urilor cu instituțiile statului, deficiențele acestui proces și necesitatea de implicare mai activă a reprezentanților societății civile din toate zonele țării. 

La eveniment au participat şi reprezentanți ai OSC-urilor din Cahul.

Vitalie Hotnogu, redactor al ziarului ”Ziua de azi”, a menționat printre altele: ”Implicarea societății civile în procedura de elaborare a politicilor publice şi promulgarea acestora în cadrul autorităților de orice nivel reprezintă principala formă de participare în perioada dintre alegeri. Societatea urmează să își revendice anumite drepturi în permanență iar experiența care există în cadrul OSC-urilor, chiar şi de nivel local, poate aduce un plus de valoare politicilor implementate de APL. Odată ce Societatea Civilă va fi mai unită şi nu va ezita să se implice, vom avea politici publice calitative şi aplicabile.”

Instruirea a făcut parte din proiectul „Advocacy şi mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune şi intervenție a OSC şi campanie de informare europeană în Regiunea de Sud a Republicii Moldova”, implementat de CRAION CONTACT- Cahul. Seminarul a fost organizat în colaborare cu Centrul European pentru Drept Necomercial (ECNL) din Ungaria, partener al proiectului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

„Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Centrului Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale din Moldova ”CONTACT-Cahul” și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola