A doua expoziţie de artă plastică, organizată la 9 ani
Prima expoziţie a Mariei Crasilnicov, lidera grupului de iniţiativă „AVANGARD” - a organizat-o împreună cu sora mai mică, Ecaterina - pentru familia sa. La-nceput - „vizitatorii” au procurat bilete, în cadrul vernisajului au fost intervievaţi şi în final cu toţii au asistat la un program artistic, prezentaţi de Maria şi Ecaterina.
Acest firav început a inspirat-o pe Maria să elaboreze proiectul „În ospeţie la poveştile europene” pentru a organiza o expoziţie a lucrărilor de artă plastică în cadrul liceul „Dm.Cantemir” din oraşul Cahul, unde învaţă în clasa 3-„b”, în cadrul Şcolii Liderilor Changemakers (SLC), care la-nceputul anului 2015 - a anunțat un concurs pentru susținerea inițiativelor tinerilor cu idei originale.
Ideia proiectuluii a fost aprobată din start de directoarea liceului, Svetlana Şerepera, oferind pentru expoziţie – aula de festivităţi a liceului. Şi grupul de iniţiativă, format din 7 colegi de clasă cu numele “AVANGARD” – a purces la realizarea proiectului. S-a anunţat concursul, dar întretimp s-a început oformarea standurile, confecţionate de Anton Crasilnicov, tatăl liderei grupului, Maria.
Materialele necesare pentru realizarea proiectului au fost procurate pe rând. Prima partidă a fost procurată la suma grantului - de reprezentanţii Şcolii Liderilor Changemakers (3 foi de placaj, reici 50 bucăţi, 30 foi de watman şi o cutie de guaşă). Apoi, din banii strânși din vânzarea săpunelelor şi lumânărilor decorative (confecţionate de echipa noastră) - împreună cu părinţii am procurat a doua partidă de materiale(13 bucăţi de baruri, penoplas, unghiuri de plastmas, şuruburi, silicon şi role pentru şirmă). În final, cu susţinerea Asociaţiei Obşteşti „ARTENA” s-au procurat Diplome şi cadouri (albumuri, acuarele, guaşă, cărţi de colorat, carton, hârtie colorată, carioci, creioane colorate, cărţi cu poveşti) pentru stimularea învingătorilor concursului.
Până pe data de 25 martie – am adunat lucrările elevilor, le-am oformat (am încleiat fişe cu inscripţia Numelui autorului, vârsta, clasa). Lucrările elevilor s-au fixat pe cele 8 standuri şi s-au amplasat îm aula festivă. Expoziţia s-a prezentat juriului, format din 3 persoane: Svetlana Şerepera, Valentina Cemberji şi Snejana Vîlcu , care au apreciat lucrările şi au determinat locurile după 3 categorii de vârstă (elevii claselor primare, gimnazieni, liceeni).
Expoziţia „În ospeţie la poveştile europene” s-a deschis la 27 martie 2015, de Ziua Mondială a Teatrului, de elevii din echipa de realizare a proiectului, prin prezentarea a mini-spectacolului “Scufiţa Roşie”, după una din cele mai populare povesti din toate timpurile, în versiunea lui Charles Perrault.
Expoziţia, în prima zi de vernisaj (27 martie) - a avut 378 vizitatori, până pe data de 7 aprilie expoziţia s-a amplasat în holul liceului şi toţi elevii, 598 elevi şi 48 pedagogi– au făcut cunoştinţă cu lucrările elevilor liceului. În activităţi a participat activ clasa noastră (21 elevi) şi 3 profesori (juriul).
Activiştii din grupul de iniţiativă “AVANGARD” î-şi doresc, ca Școla Liderilor Changemakers să-şi continuie activitatea, să participe în continuare la instruirea tinerilor cu iniţiativă în cadrul Școlii.
Aceste activităţi au fost realizate în cadrul Școlii Liderilor Changemakers şi au fost posibile datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Pentru mai multe informaţii privind realizarea proiectului „În ospeţie la poveştile europene”, puteţi contacta liderul Grupului de iniţiativă “AVANGARD”, Maria Crasilnicov.
Contacte:
Grupul de Iniţiativă
“AVANGARD”
Tel: (373299) 27617;
Mob: 0 78361516;
E-mail: artena@mail.ru
Persoana de contact: Maria Crasilnicov