Prima întâlnire pentru tineri din seria European Cafe a avut loc la Chișinău

Foto EC 3  Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat vineri, 6 februarie, clubul de discutii pentru tineri European Cafe, la care au participat peste 20 de elevi, studenți si membri ai organizatiilor non-guvernamentale. Întâlnirile European Cafe își propun punerea în discuție a unor probleme de actualitate pentru tineri, într-o atmosferă informală, iar la prima ediție s-a discutat despre violența împotriva femeilor, rolul presei și al tinerilor în combaterea acestor abuzuri.

Întâlnirea a fost moderată de Alexandru Lebedev, fondatorul unuia dintre cele mai populare portaluri de știri pentru tineri din Moldova, #diez.

Printre experții vorbitori s-au numărat: Natalia Moghilda, consultantă în comunicare la UN Women Moldova și Elena Cebotari, manager de caz la Asociația Împotriva Violenței Casa Mărioarei, care au făcut o prezentare comună despre campania ”16 zile de acțiuni împotriva violenței pe bază de gen”, care este o inițiativă globală ce a avut loc în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie 2014. Jurnalistele Anastasia Nani, de la Centrul de Investigații Jurnalistice și Natalia Dabija, de la Ziarul de Gardă, s-au referit în prezentările lor la rolul presei în reflectarea subiectului violenței împotriva femeilor, dar și la aspecte de etică profesională pentru jurnaliștii care scriu despre asemenea subiecte. Iar Sanda Macari, de la Centrul Internațional LaStrada le-a vorbit tinerilor despre tipurile de violență și cercul violenței, dar și despre activitățile și proiectele pe care La Strada le-a desfășurat pe parcursul anilor pentru a lupta cu violența împotriva femeilor și a copiilor.

Invitații speciali ai serii au fost tinerii din formația FlashBlood, câștigători ai primei semifinale a concursului pentru tinere talente în muzică POT, care au destins atmosfera prin mai multe piese interpretate live. La finalul evenimentului tinerii au urmărit pelicula autohtonă Culorile, semnată de regizoarea Viorica Meșină, care abordează subiectul violenței verbale și psihologice în cupluri, lansată în 2013 în parteneriat cu Centrul Internațional LaStrada.

În cadrul European Cafe a fost lansată și campania online Filtrează Informația: grup public pe rețeaua facebook în care tinerii pot comunica și semnala cazurile în care mass-media manipulează sau prezintă informații eronate și se pot informa despre activitățile de educație mediatică și campanile demarcate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Cei mai activi dintre tinerii de pe grup vor putea participa ulterior în diverse traininguri, tabere, programe de stagii, Hackaton-uri și alte activități. 

Întâlnirile pentru tineri „European Café” vor avea loc în mai multe localități din Moldova. Ele se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016. Proiectul este sprijinit financiar de Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola