A fost lansat primul program de mentorat pentru femeile din sistemul afacerilor interne
Rodica Bujac este Inspector formare-profesională, responsabilă de organizarea pregătirii şi formării profesionale continue a poliţiştilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Dubăsari. Rodica îşi doreşte să devină un trainer mai bun, să îmbunătăţească evaluarea şi dezvoltarea profesională a colaboratorilor de poliţie şi să creieze un centru de formare profesională. Astfel, crede Rodica, activităţile poliţie vor deveni mai eficiente şi utile pentru siguranţa cetăţenilor. Rodica, este una din cele 34 de colaboratoare MAI, care timp de 12 luni vor fi implicate activ la module de instruire şi vor beneficia de ghidarea şi susţinerea mentorelor din cadrul Programului de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!”.
Împreună cu alte colegele ale sale, Rodica, s-a implicat activ în mai multe etape ale programului: module de instruire, evaluarea personală, identificarea obiectivelor de dezvoltare personală şi profesională, identificarea mentorei.
La evenimentul de lansare a programului, Ambasadoarea Suediei- Excelenţa Sa Ingrid Tersman a specificat că programele de mentorat pentru femei implementat în ultimul timp în Republica Moldova au arătat eficienţa acestora şi şi-a exprimat speranţa că acest program va fi unul care va convinge mai mulţi bărbaţi şi femei că o carieră în sistemul afacerilor interne pentru o femei este un lucru firesc. Ministrul Afacerilor Interne – Dorin Recean a reiterat obiectivul MAI de a atrage şi a susţine parcursul profesional al femeilor din sistem, iar Sorin Mereacre – preşedintele Fundaţiei Est-Europene în Moldova a menţionat că doar prin implicarea activă a doamnelor din MAI în promovarea continuă a acestui domeniu în rândul femeilor, având suportul din partea Ministerului, se va reuşi cu înregistrarea progreselor referitoare la egalitatea de gen în rândul colaboratorilor MAI.
Menţionăm că Programul de Mentorat pentru Femei din Sistemul Afacerilor Interne - “INSPIR-O!” este la cea de-a doua ediţie, de această dată proiectul este implementat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne din Moldova, fiind susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și de Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.