A fost constatat faptul discriminării în cazul unei tinere deținute în Penitenciarul nr.13
Tatiana Machina este o tânără din mun. Chișinău, căreia din iulie 2005 i-a fost atribuit gradul 1 de invaliditate, deplasarea ei fiind posibilă doar în scaunul cu rotile. La moment, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13, iar conform unei evaluări medicale, Tatiana necesită îngrijire permanentă acordată de către o altă persoană.
Potrivit declarațiilor tinerei, aceasta este deținută la etajul 2, al unui bloc al Penitenciarului, iar pentru a se deplasa are nevoie de ajutorul altor deținuți, care o transportă. Condițiile din celulă sunt neacomodate pentru persoane cu dizabilități, iar Tatiana nu poate realiza activităţi elementare prin care să-şi asigure igiena personală sau alimentaţia.
De asemenea, tânăra consideră că administrația Penitenciarului nr.13 nu a întreprins măsuri suficiente pentru ca ea să își poată primi pensia de invaliditate, garantată de lege, deși a depus mai multe demersuri în adresa administrației.
În septembrie 2014, Tatiana Machina a înregistrat o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE) cu privire la eșecul de a asigura accesibilitatea şi acomodarea rezonabilă, din partea Departamentului Instituții Penitenciare și a Penitenciarului nr.13. De asemenea, a fost invocat faptul discriminării indirecte prin refuzul de a achita indemnizaţia de invaliditate de către oficiul teritorial al Casei Naționale de Asigurări Sociale pe motivul că Tatiana s-ar afla deja la întreţinerea statului, prin faptul că se află în detenţie.
La 11 decembrie 2014, CPEDAE a constatat faptul discriminării în cazul Tatianei Machina, în baza ambelor criterii.
Decizia integrală pe marginea acestui caz este disponibilă aici.
Petiționara a fost reprezentantă de către avocați din cadrul Asociației Promo-LEX.
Asistența juridică a fost acordată în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană.
Pentru mai multe detalii, contactați: Olga Manole, Coordonatoare a Programului Drepturile Omului, Tel: (+373 22) 44 96 26, e-mail: olga_manole@promolex.md
Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 069637849, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail: pr@promolex.md