Forul International al Tinerilor Lideri de la New York
In perioada 17 – 19 iulie a.c. o delegatie din R.M. a participat la Forul International al Tinerilor Lideri /Youth Leadership Summit, care s-a desfasurat la New York sub egida Fundatiei Natiunilor Unite si a Asociatiei Internationale de Dezbateri Educationale IDEA. Din componenta grupului de 12 persoane au facut parte elevi ai Liceului „Mircea Eliade” si ai Gimnaziului „Pro Succes” din capitala, insotiti de profesoarele Margareta Dusceac, Galina Filip si 2 ai reprezentantii Ligii Nationale de Dezbateri Preuniversitare din Moldova.
Gratie participarii active la Competitia Globala de Dezbateri organizata in cadrul campaniei „Oamenii isi spun cuvintul/ThePeople Speak” desfasurata in doua etape incluzind diverse activitati (dezbateri publice, eseuri, artricole, adresari etc.) la temele: „Mecanismele de piata libera sunt preferabile celor bazate pe restrictii in reducerea emisiilor de carbon” si „Apa ar trebui considerata o proprietate nationala”, echipele din Moldova au acumulat punctaj maxim.In final echipa Liceului „Mircea Eliade”(Andrian Macari, Marina Melenti, Otilia Dreglea, Olga Oprea) s-a plasat pe locul I, iar echipa Gimnaziului „Pro Succes” (Anastasia Chicu, Adriana Solovei, Cornelia Roman, Ana Efros) – pe locul al II-lea printre cele 6 scoli finaliste carora li s-a oferit oportunitatea de a participa la Youth Leadership Summit.
La sesiunea plenara a Forumului, desfasurata in incinta sediului ONU, au participat personalitati notorii reprezentind diferite organizatii internationale: Susan Myers – director-executiv al sediului din New York al ONU din New York , Robert Orr - consilierul directorului general al ONU in domeniul politicii de coordonare si planificare strategica, Elisabeth Guildbaud-Cox – directorul sediului regional din America de Nord al UNEP-ului; Noel Selegzi- presedinte al IDEA , Ian Rowe - coordonator al proiectului Think. MTV de la televiziune MTV, si reprezentantii tinerilor din diferite tari.
Problemele globale ce tin de schimbarile climaterice si modalitatile de solutionare a acestora, din perspectiva tinerei generatii, au constituit tema discutiilor din cadrul sesiunii, dar si a training-urilor si a altor activitati desfasurate in cadrul Forumului.
Cunostintele acumulate, dezvoltarea abilitatilor de lider si schimbul de experienta cu tinerii din alte tari le vor servi elevilor nostri drept imbold de a se incadra activ in companii de protejare a mediului ambiant, astfel aducindu-si contributia la diminuarea actiunilor nefaste ale schimbarilor climaterice care afecteaza tot mai mult si Moldova.