UN NOU STUDIU CONSTATA INCALCAREA DREPTULUI LA LIBERA CIRCULATIE

Cei circa 400 mii de cetateni ai R. Moldova care locuiesc in regiunea transnistreana sunt discriminati in raport cu ceilalti cetateni, concluzioneaza autorii studiului „Realizarea dreptului la libera circulatie in regiunea de est a R. Moldova”, lansat vineri, 25 iulie, de catre Asociatia „Promo-Lex”, transmite Info-Prim Neo. Potrivit presedintelui „Promo-Lex” – organizatie neguvernamentala specializata in protejarea drepturilor omului in stanga Nistrului, Ion Manole, se atesta numeroase cazuri cand pentru persoanele sunt nevoite la traversarea „hotarului” care imparte Moldova sa plateasca mita sau anumite taxe.

„Acest fapt convine multor factori de decizie din zona, in timp ce autoritatile constitutionale nu fac fata obligatiunilor lor si pierd putina incredere a locuitorilor regiunii”, a spus Ion Manole. „Se tot vorbeste la Chisinau ca autoritatile intreprind masuri in ceea ce priveste sporirea increderii dintre cele doua maluri ale Nistrului, dar atata timp cat nu se intreprind masuri pentru respectarea drepturilor individuale ale fiecarui cetatean din aceasta zona, nu putem vorbi despre intarirea increderii populatiei din stanga Nistrului”, a mentionat el.

Procuratura refuza sa se implice atunci cand drepturile cetatenilor sunt incalcate de regimul separatist, invocand ca nu controleaza acest teritoriu, argument care este absurd, a mai adaugat presedintele „Promo-Lex”. Daca autoritatile nu sunt in stare sa-si indeplineasca obligatiunile de a-si proteja cetatenii, atunci Guvernul ar trebui, cel putin, sa instituie o linie in bugetul de sat pentru a recupera cheltuielile pe care le suporta oamenii achitand taxe si mite functionarilor transnistreni, a conchis Ion Manole.

Pavel Postica, autor al studiului, a mentionat ca, desi la 1 ianuarie a fost anulata taxa de migratie in regiunea transnistreana, au fost instituite taxe de doua ori mai mari pentru vizitele ce depasesc termenul de 10 ore in regiune. De asemenea, posesorii de automobile cu numere de inmatriculare moldovenesti care domiciliaza in localitatile sub controlul rmn nu pot circula liber pe teritoriul regiunii. Ei sunt impusi sa achite pentru admiterea pe teritoriul rmn pe o perioada doua luni o taxa de 0,18% din pretul automobilului. Totodata, soferii sunt presati sa-si reinregistreze automobilele in regiune si sa obtina cetatenia rmn. In acelasi timp, autoritatile de la Chisinau au interzis circulatia automobilelor cu numere transnistrene cetatenilor domiciliati in dreapta Nistrului. Soferii se vad nevoiti sa obtina cetatenia rmn pentru a circula liber cu astfel de autoturisme, procurate la preturi convenabile datorita taxelor de devamare mai mici din regiunea transnistreana. Autoritatile constitutionale nu intreprind masuri eficiente pentru a redresa situatia si a minimaliza efectele limitarilor de circulatie pe teritoriul R. Moldova a automobilelor inregistrare in rmn, a subliniat Pavel Postica.

Studiul Asociatiei „Promo-Lex” este structurat in patru capitole, care se refera la libera circulatie a persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a circulatiei capitalului. Lucrarea a aparut gratie suportului financiar acordat de Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Suedia si SIDA.

Sursa: Info-Prim Neo

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola