Educația mediatică promovată de CJI
Cât de importante sunt știrile în viață noastră? Cum ne influențează acestea în luarea deciziilor? De ce trebuie să fim atenți atunci când citim ziare sau privim televizorul?
Sunt doar câteva subiecte discutate de mai mulți elevi din țară în cadrul orelor de educație mediatică, desfășurate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada aprilie-august 2014.
În cadrul activităților, elevii au avut posibilitatea să se întâlnească și să discute cu Vasile Botnaru, Diana Răileanu și Liliana Barbăroșie (jurnaliști de la postul Radio Europa Liberă), Petru Macovei (director al Asociației Presei Independente) și Nadine Gogu (directoarea CJI). Aceștia au moderat lecțiile de educație mediatică, explicând elevilor de ce e important pentru ei să se informeze în permanență, să citească știri și să se intereseze de evenimentele care au loc în societate. La orele de educație mediatică, participanților le-au fost prezentate diverse exemple de manipulare, argumentându-se cât de nocivă poate fi intoxicarea mediatică pentru cetățenii unei țări.
"Informația pe care am ascultat-o azi îmi va prinde foarte bine în viitor, pentru că un tânăr informat are o viziune mai clară despre evenimentele din societate", a constatat Marin Chihai, elev în clasa a XI-a din Ialoveni.
"Acest proiect este foarte necesar în educarea tinerei generații, care poate fi ușor manipulată și dezinformată, învățându-ne a distinge informația veridică de cea falsă", a spus Irina Usatîi, elevă în clasa a XI-a din Cahul.
"Întâlnirea cu jurnaliștii m-a făcut să înțeleg că pentru a fi bine informat, trebuie să citesc știri în fiecare zi și să consult diferite surse, doar astfel voi putea să mă feresc de capcana de a fi manipulat”, a remarcat și Valeriu Taran, elev la gimnaziul din Tocuz (Căușeni).
La activitățile de educație mediatică, organizate de CJI, au participat peste 200 de tineri din diverse localități ale țării. CJI va relua lecțiile de educație mediatică începând cu luna septembrie.
Lecțiile de educație mediatică se desfășoară în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.