400 de tineri din Moldova sînt pregătiți să ia decizii informate și raționale pentru viitorul lor profesional
Orientarea în carieră a devenit astăzi mai mult decât utilă. În condiţiile în care tinerii se confruntă cu o competiție acerbă, sisteme de evaluare complicate, o societate în continuă schimbare și neclarități legate de viitorul lor profesional, ei îşi aleg profesiile în funcţie de specializările în vogă, de dorinţele părinţilor, iar rata şomajului în rândurile lor rămâne a fi cea mai înaltă dintre celelalte categorii de populație.
Recent, 400 de tineri din raioanele Ungheni, Fălesti, Călărași și Căușeni au participat la formări de orientare profesională pentru a-și descoperi propriile aptitudini, abilități și valori, pentru a învăța să-și dezvolte încrederea în sine, să comunice mai bine și să stabilească obiective de scurtă și lungă durată.
Pe parcursul acestor traininguri tinerii, ghidați de formatori profesioniști, au explorat lumea profesiilor și căile educaționale, precum și așteptările pe care le au angajatorii de la ei în calitate de viitori angajați. Tinerii au arătat un interes sporit față de aspectele legate de echilibrul dintre viața profesională și cea personală, timpul pentru lucru și cel pentru odihnă.
Pe parcursul stagiului, participanții au discutat cu mai mulți oameni de succes din raioanele lor de baștină, oameni care au împărtășit secretul unui job bine ales. Iar la sfîrșitul celor 3 zile de formare, tinerii au afirmat că acum ei sînt pregătiți pentru a lua decizii informate și raționale în ceea ce privește viitorul lor profesional.
Stagiul de formare „Ghidarea în carieră a tinerilor” face parte din proiectul „Muncă decentă pentru TINEri - îmbunătățirea situației socio-economice a tinerilor din Moldova prin abilitarea acestora și a societății civile”, implementat de Fundația CNV International, Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, proiect susținut financiar de către Uniunea Europeană.