Locuitorii satului Ulmu şi-au evaluat relaţia cu administrația locală în cadrul celui de-al doilea focus grup organizat de IaloveniOnline

ulmuDuminică, în satul Ulmu a fost organizat un focus-grup cu participarea a şapte locuitori tineri. Subiectele incluse pe agenda de discuții au fost: necesitățile locuitorilor din Ulmu; transparența decizională a Consiliului local; interacțiunea dintre autorități și cetățeni și activismul civic în localitate.

Înainte de începerea discuțiilor, Andrei Hîncu, coordonatorul proiectului, a menționat care este scopul organizării focus-grupului: implicarea cetățenilor în treburile comunității şi urmărirea de către aceștia a procesului de guvernare locală. În timpul convorbirilor moderate de Corneliu Cirimpei de la Centrul de Dezvoltare a Tineretului din Chișinău, participanții au identificat care sunt, în opinia lor, avantajele satului Ulmu, principalele realizări ale comunității în ultimii ani, care este relația cetățenilor cu autoritățile locale şi ce îşi doresc sătenii de la aceste autorități.

Astfel, participanții la focus-grup au menționat că satul Ulmu se mândrește, în primul rând, cu o așezare geografică reuşită şi cu o natură deosebit de pitorească care include cel mai frumos lac şi cel mai curat aer atmosferic din ţară. Al doilea avantaj major al satului sunt oamenii deştepţi şi de treabă.

Printre cele mai importante realizări ale comunității au fost pomenite: deschiderea unui mini-parc, reparaţia drumului care face legătura între sat şi şoseaua Balcani, renovarea Casei de cultură şi deschiderea în incintă a unei săli de forţă cu acces liber, amenajarea Centrului de sănătate cu posibilitatea tratamentului în condiţii de staţionar, construcţia Mănăstirii Ulmu. Printre principalele probleme ale comunității au fost menţionate drumurile, lipsa locurilor de muncă, precum şi lipsa interesului oamenilor pentru viaţa socială.

După părerea participanților la focus-grup, tinerii îşi doresc ca în sat să existe viaţă culturală, oamenii să se întâlnească la diverse evenimente la Casa de cultură, iar talentele satului să nu se piardă, ci să se dezvolte în cadrul diverselor cercuri de interese. În acelaşi timp, oamenii mai în vârstă aşteaptă de la autoritățile locale în primul rând asistenţă socială: asigurarea serviciilor medicale, reluarea activității azilului de bătrâni din localitate, ajutor financiar, dar şi o elementară atenţie faţă de nevoile lor.

În acest context, participanții au căzut de acord că principalul impediment în calea dezvoltării localităţii este lipsa comunicării între cetăţeni şi conducerea satului. În timpul discuţiilor, s-a constatat că cetăţenii nu ştiu care este suma bugetului satului pentru anul curent, dar nici pentru anii precedenţi. De asemenea, nu se ştie cine sunt consilierii locali şi cu ce se ocupă ei în consiliu. Respondenţii sunt la curent cum se formează bugetul localităţii, dar nimeni nu a ştiut care este suma impozitului achitat anual de fiecare ulmean. Totodată, ei au declarat că sunt gata să plătească până la 500 de lei pe an, dar cu condiţia ca aceşti bani să fie gestionaţi corect şi transparent pentru necesităţile satului. 

Ulmenii află despre ceea ce se face în sat unul de la altul. Nu există legătură între cetăţeni şi autoritățile publice, au reiterat participanţii la focus-grup. Tot după părerea lor, situaţia se trage din faptul că oamenii votează partidele şi de cele mai multe ori nu ştiu pe cine aleg. 

Pentru a interesa oamenii şi a-i face să participe la viaţa comunităţii, procesul de guvernare trebuie să fie transparent, au fost de părere participanţii la discuţii. Deciziile luate de administraţia locală trebuie să fie publice, primarul trebuie să prezinte rapoarte despre ceea ce se face în sat, iar consilierii trebuie să comunice cu oamenii, să evalueze situaţia şi să aducă problemele cetăţenilor în Consiliul local.

Întâlnirea focus-grupului de la Ulmu este a doua în cadrul proiectului „Îmbunătățirea transparenței guvernării locale din raionul Ialoveni”, finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova și implementat de către IaloveniOnline. Primul a fost organizat în satul Puhoi, în luna octombrie 2013.

disclamer-us




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola