Expert-Grup: Realitatea Economică Transnistreană (ianuarie 2014)
Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu suportul Fundației Est-Europene lansează astăzi o nouă publicație trimestrială – Realitatea Economică Transnistreană, ce identifică cele mai importante evoluții economice și politice din raioanele de est ale Republicii Moldova. Publicația include și un indice de convergență, care evaluează gradul de apropiere dintre economia regiunii transnistrene și cea a zonei din dreapta râului Nistru.
În a doua jumătate a anului 2013, economiile dintre ambele maluri ale Nistrului au început treptat să se distanțeze, fenomen exprimat prin diminuarea nivelului de convergență. Acest factor constituie o provocare majoră pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.
Vă prezentăm în continuare cele mai importante evoluții economice și politice din trimestrul III 2013 în regiunea transnistreană:
- Sectorul industriei rămâne neperformant şi vulnerabil la şocurile externe. Indicele Producţiei Industriale a înregistrat o scădere cu 22.5% în Sept:2013, față de anul precedent (f-a-p). În mare parte scăderea a fost determinată de o performanță scăzută a sectorului energetic şi a celui metalurgic (-22,7% şi -69,8% f-a-p, respectiv),
- Pe fundalul unei performanţe economice mixte, cererea internă de bunuri şi servicii a avut o creştere moderată. Comerţul cu amănuntul a crescut, în Noi:2013, cu 5.2% f-a-p, iar volumul serviciilor a avansat, în aceeași perioadă, cu 2.1%, f-a-p.
- În pofida incertitudinii economice, salariile au continuat să crească atât în termeni nominali, cât şi reali. În termeni nominali salariul mediu pe economie a crescut cu 11.5% în primele 9 luni f-a-p. În termeni reali avansul a fost doar de 6.6%.
- Ajutorul financiar constant al Rusiei şi eforturile timide de consolidare bugetară au redus din dezechilibrul bugetar. Deficitul bugetar a scăzut de la 12.2% din PIB în 2011 la 7.4% în 2012
- Creditarea bancară s-a contractat cu 6.8% în primele 5 luni ale anului ca să atingă o rată de creștere de 70% în Sept:13 f-a-p. Calitatea portofoliului de credite rămâne la un nivel acceptabil – creditele neperformante atingând doar 4.5% din portofoliu în Noi:13.
- Exporturile şi importurile au scăzut semnificativ reflectând scăderea activității industriale în regiune. Astfel exporturile au scăzut cu 30.3% în Iunie:13, f-a-p. Importurile au scăzut şi ele comparativ cu perioada respectivă a anului precedent, dar mai lent decât exporturile, 12.1%. Balanța comercială este negativă, importurile depășind, în Iun:13, de 3.4 ori exporturile.
Prima ediție a Realității Economice Transnistrene poate fi descărcată aici. Dacă vreți să luați legătura cu unul din autori, scrieți-ne la info@expert-grup.org, sau apelați-ne la (022)92-99-94.
Pentru a fi la curent cu viitoarele publicații ale EXPERT-GRUP, vă îndemnăm să vă abonați la newsletter-ul nostru.