R. MOLDOVA INREGISTREAZA CEL MAI RAPID PROGRES IN DOMENIUL JUSTITIEI JUVENILE

Chisinau (IPN) Avocati din R. Moldova participa in perioada 26 - 30 mai la un curs de instruire in domeniul justitiei juvenile. Trainingul este organizat de Baroul Avocatilor din Moldova, cu sustinerea tehnica a Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) in cadrul proiectului „Reforma sistemului de justitie juvenila din R. Moldova", transmite Info-Prim Neo.

 

Vice-presedintele Baroului Avocatilor din Moldova, Petru Munteanu, a subliniat in deschiderea cursului importanta majora a evenimentului pentru avocatii moldoveni si si-a exprimat convingerea ca participantii la instruire vor acorda asistenta juridica de calitare minorilor in conflict cu legea, contribuind astfel la respectarea drepturilor si libertatilor lor.

In acest context, reprezentantul UNICEF in Moldova, Ray Virgilio Torres, a mentionat ca actualmente in R. Moldova 85 la suta dintre copiii aflati in conflict cu legea nu beneficiaza de asistenta juridica calificata. In acelasi timp, reprezentantul UNICEF a remarcat ca R. Moldova inregistreaza cel mai rapid progres in domeniul justitiei juvenile. Incepand cu iunie 2006 cand au fost aduse amendamente la legislatia penala cu privire la minori, numarul condamnarilor in randul copiilor s-a injumatatit, a precizat Ray V. Torres.

Cursul de instruire este moderat de catre avocatul american Brigid Kennedy Pfister, specializata in domeniul justitiei juvenile, si de catre cativa formatori nationali, profesori universitari si avocati cu practica in domeniu. Programul include subiecte precum: standardele internationale si europene in justitia juvenila; activitatea avocatilor in cazurile care implica minori aflati in conflict cu legea, copii victime sau copii martori; lucrul avocatilor din institutiile de detentie; pedepsele penale si aplicarea acestora in cazul copiilor; aspecte etice; particularitati de dezvoltare psiho-sociala a copiilor, etc.

„Reforma justitiei juvenile este un proiect lansat de UNICEF si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA) pe o durata de patru ani si are drept scop imbunatatirea continua a respectarii drepturilor copiilor aflati in contact cu sistemul de justitie - dreptul la conditii decente de trai, instruire, dreptul la asistenta juridica etc. Proiectul prevede traininguri pentru mai multe categorii de specialisti din sistemul de justitie, cum ar fi: consilierii de probatiune, avocatii, personalul din penitenciare, judecatorii, procurorii etc.

Conform datelor statistice, ponderea infractiunilor savarsite de minori variaza anual intre 7 si 10 la suta din numarul total. La 100 mii copii in varsta pana la 17 ani revin circa 247 crime. Pe parcursul anilor tot mai multe crime sunt savarsite de fete. Din 100 crime savarsite de minori doua sunt crime grave. Cele mai frecvente crime (79%) sunt furturile si jafurile. Din numarul total al minorilor condamnati, fiecare a zecea persoana este in varsta de 14-17 ani. Totodata, anual impotriva copiilor sunt comise peste 400 crime. In perioada anilor 2000-2006 au fost comise peste 2,8 mii infractiuni impotriva minorilor.

 

www.info-prim.md

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola