ZIUA STIINTEI SARBATORITA LA USM

Pe parcursul prezentarii s-au mentionat: interdependenta accelerarii proceselor de cercetare si inovare cu dezvoltarea stiintifica si tehnologica care ar influienta pozitiv economica generala a statului, necesitatea racordarii sistemului de invatamint din Republica Moldova cu cel European, modalitatile de internationalizare a cercetarilor stiintifice si alte aspecte ale realitatii si aspiratiilor de viitor cu privire la calitatea invatamintului in general si a cercetarilor in special.
Tinerii cercetatori in persoana magistrilor si doctoranzilor, precum si cercetatorii de la nivelul post-doctorat au fost foarte interesati de aspectele cheie ale procesului de cercetare si anume: sustinerea procesului prin surse de informare, prin accesul la laboratoare, stimularea tinerilor cercetatori, formarea centrelor de cercetare stiintifica in cadrul tuturor catedrelor. Aceasta intilnire dedicata Zilei Stiintei a continuat cu vizitarea Centrului de Educatie si Cercetare in Matematica si Informatica al USM, rezultat in urma cistigarii unui proiect american finantat de CRDF (SUA). Acest Centru este martorul muncii asidue depuse de tinerii cercetatori si ofera posibilitate de activare si dezvoltare a propriilor abilitati.
Preocuparea administratiei USM pentru calitatea cercetarilor denota dorinta de a progresa si de a recultiva valorile pierdute in perioada incerta a tranzitiei si in practicile nereusite de a remodela sistemul de invatamint superior. Fie ca aceasta Zi a Stiintei sa fie doar una din celelalte 365 de zile cu acelasi generic si cu multa munca depusa pentru sporirea dezvoltarii cercetarii universitare, care nu poate fi privita ca ceva aparte de insasi sistemul de invatamint, deoarece calitatea invatamintului superior presupune de la sine si calitatea cercetarilor.
Oxana Paierele pentru Monitorul Civic