Elemente ale jurnalismului de date aplicate de jurnalişti
În perioada 18-19 octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat cea de a doua parte a instruirii în domeniul jurnalismului de date, pentru jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Activitatea a avut un caracter exclusiv practic, cu scopul de a ajuta participanţii să-şi dezvolte şi să-şi consolideze abilităţile de lucru cu diverse seturi de date pentru obţinerea unui conţinut editorial unic. Timp de 2 zile, trainerii organizaţiei RISE Project din România, au prezentat jurnaliştilor tipuri de căutări aplicate în bazele de date, modalităţi de indexare a datelor şi a documentelor în investigații realizate cu date. „ În toata lumea se deschid din ce in ce mai multe baze de date oficiale, iar Moldova nu face excepţie. Totuşi, mulţi jurnalişti nu sunt încă informaţi cu privire la accesul de care pot beneficia şi nu stăpânesc metodele de cercetare în baze de date. Credem că organizarea de traininguri în acest domeniu este una dintre soluţiile de a ridica gradul de profesionalizare al presei din Republica Moldova”, au spus trainerii de la RISE Project.
Reuniţi în echipe, participanţii au continuat munca la subiectele de investigaţie începută după primul training, desfăşurat în septembrie: „Este prima experienţă de acest gen, pe care o consider mai mult decât reuşită. Este o modalitate eficientă de a aduna jurnalişti de la alte instituţii media şi de a-i determina să lucreze la o investigaţie, să consulte surse, să verifice diferite tipuri de date, un exerciţiu foarte util care-ţi cultivă nişte abilităţi”, a precizat Olga Stăvilă, jurnalistă la Radio Moldova.
La rândul lor, trainerii au îndemnat participanţii să fie mai insistenţi şi perseverenţi în identificarea şi reflectarea subiectelor de interes public. „Sperăm ca aceste sesiuni practice de cercetare, analiză şi procesare a datelor unei anchete jurnalistice să cultive gustul pentru calitate, să contribuie la ridicarea nivelului profesional al presei şi implicit, la o calitate mai bună a informaţiei acordate publicului din Republica Moldova”, au mai spus trainerii.
A două pate a instruirii în jurnalismul de date a fost organizată în cadrul proiectului „Guvernare deschisă pentru o societate informată şi activă” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, în perioada martie 2013 –martie 2014, la iniţiativa şi cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul Programului Buna Guvernare.
Detalii despre proiect găsiţi pe paginile web www.soros.md (Fundaţia Soros-Moldova), www.media-azi.md (CJI) şi www.e-democracy.md (ADEPT).