frule

Leadership la feminin

Chiar dacă liderismul din ele este exteriorizat cu fiecare ocazie, participantele de la Programul Național de Mentorat pentru Femei ”Inspir-o!”, au avut parte de o sesiune de instruire, pe 20 iulie, bazată pe tematica leadership-ului. De această dată, Olga Nicolenco, cu o vastă experiență în domeniu, le-a deschis fetelor mai multe perspective asupra acestui concept.2

Ziua a început prin identificarea dimensiunilor și ”anatomiei” leadership-ului, pentru ca ulterior, această noțiune să prindă contururi mai clare, axate pe exemple concrete. Prin prisma trăsăturilor determinate, a urmat o altă activitate și anume creionarea portretului leader-ului performant. În acest scop s-a recurs la analizarea a ceea ce-nseamnă ”Leadership centrat” și bineînțeles, care sunt pașii necesar a fi parcurși de o femeie pentru a ajunge lider remarcabil. Aici, este de menționat că o deosebită importanță o are autocunoașterea și administrarea eficientă a propriei energii. Dat fiind că se pune miză pe psihologia pozitivă, este primordial a identifica elementele ce duc la prosperare în mediul de activitate. Totodată, a fost pusă-n discuție problema comparării unui lider cu un manager, fetele stabilind care sunt asemănările și deosebirile.

Ca o continuitate a celor analizate anterior, următorul punct din agenda zilei a fost ”dezvoltarea personală”, fără de care o persoană nu poate ajunge la poziția de lider. În acest context, un rol aparte îl are crearea ”brandului” personal și de echipă. De altfel, participantele erau deja familiarizate cu aceste concepte, grație uneia dintre sesiunile anterioare de instruire. Însă acum, lor le-au fost prezentate și explicate anumite sfaturi practice pentru îmbunătățirea eficienței  în cadrul grupului lor de lucru.

1O dată discutate aceste aspecte, s-a trecut la un următorul și anume: ce este important pentru a fi un bun lider. Atît respectul, comunicarea eficientă, stabilirea corectă a obiectivelor, cât și construirea și întreținerea relațiilor de colaborare, s-au numărat în șirul propus a fi analizat. Astfel, s-au cristalizat câteva idei de bază și anume că: Liderul adevărat este cel care va căuta căi noi pentru a face lucrurile mai bine și totodată își va păstra mintea deschisă pentru ideile venite din partea membrilor echipei sale. De asemenea, maturitatea sa emoțională va juca un rol decisiv în luarea deciziilor. Suplimentar, participantelor le-a fost prezentat un ”traseu” de luare a deciziilor, astfel încât rezultatele să fie pe cât de bune posibile, indiferent de condițiile externe.

 

Sesiunea s-a finalizat prin discutarea necesității unui management corect al timpului, acesta fiind o calitate indispensabilă a unui bun lider.

După o zi de analiză a conceptului de ”liderism”, cu siguranță participantele și-au consolidat cunoștințele în domeniu, iar acum le folosesc zi de zi cu o și mai mare eficiență.

 

 

Pentru mai multe informații

Ciorchină Alexandrina – comunicare și PR

e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com

Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.

logo



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola