Personalul spitalului din Orhei învaţă să gestioneze un sistem inteligent de monitorizare a consumului de energie
Cinci angajaţi ai spitalului raional din Orhei, precum şi managerul energetic al Consiliului Raional, învaţă modul de operare al sistemului inteligent de monitorizare a consumului de energie, instalat în iulie 2013, precum şi utilizarea datelor colectate, pentru a economisi cât mai mult.
Reţeaua de contoare a fost montată în cadrul unui proiect-pilot implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, în parteneriat şi cu sprijinul financiar al Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Suportul a fost oferit prin proiectul "Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova".
Sistemul constă din 76 de contoare, dintre care 34 măsoară consumul de apă rece, caldă şi energie termică, iar 42 - de energie electrică. Datele de pe contoare sunt actualizate la fiecare sfert de oră pe un calculator. Managerul energetic al spitalului, responsabil de buna funcţionare a sistemului, poate utiliza informaţia pentru a lua decizii care vor duce la economii consistente de energie. Or, programul computerizat instalat generează rapoarte care arată consumul pe perioade, zi-noapte, dar şi pe blocuri şi departamente ale spitalului.
Doar în prima lună în care a funcționat sistemul, s-a achitat cu 10% mai puţin pentru consumul de apă, fiind posibilă detectarea şi remedierea rapidă a scurgerilor de apă.
La acest moment, se încearcă a miza pe tariful de noapte al energiei electrice, care este mai convenabil, sistemul instalat fiind de real ajutor. „Vom optimiza serviciile prestate astfel încât să nu supraîncărcăm perioada de zi. Cel mai important e să facem economii, însă fără a scădea din calitate. Iată de ce vom analiza ce utilaj medical consumă mai multă energie şi vom încerca în măsura posibilităţilor să îl înlocuim cu unul mai econom", relatează directoarea spitalului raional din Orhei, Elena Palanciuc.
Urmează ca secţiile care reuşesc să facă cele mai mari economii la energie, fără a scădea din calitatea serviciilor medicale, să îşi suplinească bugetul cu valoarea economiilor obţinute. Banii respectivi vor putea fi utilizaţi doar la procurarea echipamentului mai econom şi la îngrijirea pacienţilor. Totodată, tuturor angajaților şi pacienţilor spitalului le vor fi explicate măsurile elementare de eficienţă energetică, pe care fiecare le poate pune în practică.
Pe parcursul ultimelor trei ani, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei a oferit spitalului circa 400 mii de euro pentru măsuri de eficienţă energetică. Astfel, au schimbate ferestrele la blocul maternităţii şi renovate reţelele de apă şi canalizare în blocul pediatric. Au fost înlocuite geamurile şi uşile şi termo-izolaţi pereţii exteriori ai blocului terapeutic. Acum sunt în curs de finalizare lucrările de instalare a trei puncte termice individuale. Acestea asigură alimentarea eficientă a sistemelor de încălzire cu agent termic şi producerea apei calde menajere, menţinând un grad înalt de reglare automată a parametrilor doriţi.
În 2012, spitalul din Orhei a fost decernat la Gala „Moldova Eco Energetica" la categoria "Cel mai bun proiect de eficienţă energetică în sectorul public".
Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume crearea unui sistem de iluminare stradală în raionul Soroca. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.