6 localităţi din raionul Soroca beneficiază de un serviciu nou de iluminare stradală
Începând cu iulie 2013, cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca, pot semna primul lor contract pentru un serviciu public local, cel de iluminare stradală. Serviciul este prestat de Î.M. „Tătărăruca-Service”. Costul ce va trebui achitat lunar este de 10 lei pe gospodărie. Sistemul modern şi econom de iluminare stradală pentru cele 6 localităţi a fost creat cu sprijinul financiar al proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). GIZ a acordat suportul prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.
În total, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. Acestea sunt dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Lungimea reţelelor este de peste aproape 21 kilometri. Utilizarea unei asemenea instalaţii moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117 000 de lei anual, faţă de utilizarea soluţiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiţiei este de peste 3,4 milioane lei. Sistemul de iluminare este funcțional din ianuarie 2013.
Serviciul de iluminare stradală este gestionat de întreprinderea municipală „Tătărăuca Service”, creată în 2012. Urmează ca întreprinderea să convingă sătenii să contracteze şi să achite lunar serviciul.
Angajaţii întreprinderii vor fi consultaţi de GIZ pe toată durata derulării proiectului. Mai mult, oficiul întreprinderii a fost renovat cu sprijin financiar oferit de GIZ, fiind procurat şi echipament pentru buna funcționare. Valoarea investițiilor pentru dezvoltarea prestatorului de servicii se cifrează la aproximativ 1 milion de lei. Î.M. a început a presta, în paralel, şi serviciul de management al deşeurilor menajere.
Pe componenta de eficienţă energetică, GIZ mai susţine un alt proiect-pilot, şi anume optimizarea eficienţei energetice a spitalului din Orhei. De asemenea, administraţiile publice locale sunt susţinute la extinderea şi modernizarea serviciilor publice locale pe alte două domenii de referinţă: aprovizionarea cu apă şi canalizare; gestionarea deşeurilor solide. Suportul proiectului GIZ este acordat prin intermediul Agenţiilor de Dezvoltare Regională. Totodată, proiectul acordă asistenţă la programarea şi planificarea regională.
Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Ministerul Afacerilor Externe al României.