Expediția ecologică pe râul Bâc a ajuns în or. Strășeni și se îndreaptă spre mun. Chișinău
25 de tineri activi și promotori ai valorilor de mediu, participanți ai primului Forum al Tinerilor din Bazinul râului Bâc, ai marii salubrizări a râului și al primului flashmob cu genericul ”Iubește-ți râul!”, participă pentru prima dată la o expediție ecologică pe râul Bâc.
Startul expediției s-a dat duminică, 07 iulie a.c., în satul Temeleuți, raionul Călărași și se va finaliza pe data de 14 iulie la Gura Bâcului, r. Anenii Noi. Pînă la acest moment, expediția a reușit să parcurgă la pas 55 km, astăzi ajungând în orașul Strășeni.
Pentru ziua de astăzi, ei au planificate vizite la stația de pompare a apelor uzate din orașul Strășeni, la gunoiștea din or. Strășeni precum și lacul de acumulare Ghidighici pentru a vedea de ce râul Bâc nu-și poate urma cursul său firesc.
Mâine, 11 iulie 2013, expediția va ajunge în municipiul Chișinău, unde se va desfășura 2 zile, după care se va îndrepta spre r. Anenii Noi. Startul expediției în municipiu, se va da joi la ora 09.30 în parcul „La Izvor”, lângă Centrul de fitness „Niagara”. Tinerii vor merge la pas până la podul de pe strada Izmail și vor identifica sursele de poluare a râului Bâc. Popasul se va face la ora 15.00 lângă podul de pe strada Izmail.
Pentru ziua de vineri, 12 iulie 2013, tinerii vor întreprinde vizite la stația de epurare a apelor uzate din orașul Chișinău și la gunoiștea actuală a municipiului.Totodată, tinerii planifică întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei Chișinău și Agenției Ecologice Chișinău pentru a discuta despre problemele ecologice identificate în perimetrul municipiului Chișinău.
Amintim că timp de o săptămână, tinerii merg la pas de-a lungul râului Bâc pe o lungime de 155 km și identifică pe traseu locurile cu gunoiști spontane, baraje ilegale sau alte surse de poluare a râului. Totodată, ei stabilesc locurile unde lipsesc fâșiile de protecție a râului și le marchează pe hartă, ca ulterior, în cadrul campaniei de plantare de pomi, preconizată pentru toamna 2013, acestea să fie restabilite. Tot în această perioadă, ei participă la întâlniri cu autorităţile şi populaţia locală, unde pun în discuție subiecte ce țin de poluarea râului precum și metode de reabilitare a acestuia. Programul expediției poate fi vizualizat aici.
Pentru detalii despre expediție și locația exactă a participanților, vă rugăm să ne contactați:
Ina Coșeru, Președinte Centrul Național de Mediu, tel: 060589998
Iulian Cantaragiu, Expert Proiecte Centrul Național de Mediu, tel: 060840075.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.