25 de tineri ecologiști pornesc în prima expediție pe rîul Bîc
25 de tineri, viitori lideri și promotori ai valorilor de mediu, pornesc pentru prima oară în expediție ecologică pe râul Bâc împreună cu echipa Centrului Național de Mediu. Echipați cu mult curaj, voință, rucsacuri, saci de dormit și corturi, ei vor petrece o săptămănă pe malurile râului Bâc pentru a se familiariza cu aspectele ce țin de poluarea acestuia. Startul expediției se va da duminică, 07 iulie, în satul Temeleuți, raionul Călărași - locul de unde izvorăște râul Bâc. Expediția se va finaliza pe data de 14 iulie la Gura Bâcului, r. Anenii Noi, acolo unde râul Bâc se varsă în fluviul Nistru.
Astfel, timp de o săptămână, tinerii vor merge la pas de-a lungul râului Bâc şi vor identifica pe traseu locurile cu gunoiști spontane, baraje ilegale sau alte surse de poluare a râului. Totodată, ei vor stabili locurile unde lipsesc fâșiile de protecție a râului și le vor marca pe hartă, ca ulterior, în cadrul campaniei de plantare de pomi, preconizată pentru toamna 2013, acestea să fie restabilite. Tot în această perioadă, ei vor avea și întâlniri cu autorităţile şi populaţia locală, unde vor avea posibilitatea să pună în discuție subiecte ce țin de poluarea râului precum și metode de reabilitare a acestuia.
Primele 3 zile vor fi dedicate raionului Călărași. În această perioadă, tinerii vor avea ocazia să viziteze izvorul râului Bâc, care este amplasat în Rezervația Naturală “Plaiul Fagului” și izvoarele captate din s. Vălcineț. Totodată, ei vor vizita stația de epurare, recent construită în or. Călărași. De asemenea, se vor organiza întâlniri cu primarul satului Temeleuți, Vice-primarul orașului Călărași și reprezentanți ai Inspecției Ecologice Călărași. Pe data de 08 iulie, tinerii se vor aduna în piața din fața primăriei orașului Călărași, unde vor fi proiectate filmele înscrise la concursul “Împreună Salvăm râul Bâc” organizat de Centrul Național de Mediu în primăvara 2013.
Următoarele 2 zile din cadrul expediței vor fi petrecute în raionul Strășeni. Tinerii ecologiști se vor întâlni cu Doamna Primar a orașului Strășeni și reprezentanți ai Inspecției Ecologice. Tot în această perioadă, se vor organiza vizite la stația de pompare a apelor uzate, la gunoiștea din or. Strășeni și la barajul de la lacul Ghidighici.
În municipiul Chișinau, tinerii vor petrece 2 zile. Aici, ei vor întreprinde vizite la stația de epurare a apelor uzate din orașul Chișinău și la gunoiștea actuală a municipiului.Tinerii se vor întâlni cu reprezentanți ai Primăriei Chișinău și Agenței Ecologice Chișinău pentru a discuta despre problemele ecologice identificate în perimetrul municipiului Chișinău.
Ultimele 3 zile de expediție ecologică pe râul Bîc vor fi petrecute în r. Anenii Noi. Tinerii vor vizita stația de epurare din s. Chetrosu și s. Merenii Noi, stația de pompare din s. Bulboaca. Ajungând în orașul Anenii Noi, ei vor avea discuții cu primarul orașului vis-à-vis de poluarea râului. Expediția se va finaliza cu vizita locului de confluență a râului Bâc cu fluviul Nistru în satul Gura Bâcului. Tot aici se va face și totalizarea rezultatelor expediției. Rezultatele expediției vor fi discutate în cadrul conferinței de presă planificată pentru 19 iulie a.c.
Autocarul cu participanții și organizatorii pleacă de la Chișinău la Temeleuți, duminică, 07 iulie la ora 10.00 din fața Academiei de Științe (str. Ștefan cel Mare 1). Pentru detalii despre expediție și etapele ei de derulare, vă rugăm să o contactați pe Ina Coșeru la nr. de telefon: 060589998 sau pe Iuliana Cantaragiu la nr. de telefon: 060840075.
Programul expediției ecologice pe râul Bâc poate fi vizualizat aici.
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului “Tinerii în acţiune”, implementat de Centrul Naţional de Mediu, graţie susţinerii generoase a poporului american prin prisma Programului de Granturi pentru Democraţie al Ambasadei SUA din Republica Moldova.
Acest eveniment este finanţat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate şi discutate în cadrul evenimentului aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.