Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

 

Aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor dragi. Spălați-vă regulat și minuțios pe mâini, respectați eticheta tusei, păstrați distanța socială și stați acasă. #Covid19 #StaiAcasa

Cei 150 000 de romi din Moldova sunt o piedica in integrare europeana

Distribuie prietenilor:


Simbata ,12 mai la canalul TV NIT in cadrul emisiunii " Maxima", a fost organizata o intilnire sub genericul "Moldova - o tara polietnica", unde au fost invitati Biroului Relatii Interetnice si un sir de reprezentanti ai diferitor minoritati nationale.

Discutia s-a focusat pe problemele cu care se confrunta minoritatilor nationale la ziua de azi, educatia in limba de stat si in limba minoritatilor, baza legislativa existenta cu privire la minoritati, integrarea europeana si rolul minoritatilor in acest proces, etc.

Romii au lipsit de la acest discurs, cu toate ca raportul Comitetul Consultativ al Consiliului Europei privind implementarea Conventiei Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale recomanda autoritatilor moldovenesti o abordare mai ampla privind situatia romilor din Moldova a mentionat dl. Nicolae Radita, coordonator de program in cadrul Centrului National al Romilor.

Conform, datelor ale Centrului National al Romilor in Republica Moldova locuiesc peste 150000 de Romi, situatia acestora fiind destabilizata extrem cu inceputul anilor '90. La 21 decembrie anul 2006 a fost adoptata Hotarirea Guvernului nr.1453 Cu privire la aprobarea Planului de actiuni pentru sustinerea tiganilor/romilor din Republica Moldova pe anii 2007-2010, insa pentru mecanizmul implementarii acestei Hotariri, au fost alocate zero-zero MDL lei. Romii continua sa se confrunte cu probleme de asa gen ca: angajarea in cimpul muncii, acces la educatie calitativa, access la serviciile publice si sa participe egal la procese decizionale care direct ii afecteaza.

Pentru alte detalii nu ezitati sa contactati pe dna. Ana Lepadatu, presedinte al Centrului National al Romilor.

Tel: (+373 22) 22 70 99,

Tel/Fax: (+373 22) 24 46 67.

E-mail: radita@mtc.md

Web: http://www.roma.md/

 

 


Distribuie prietenilor:


logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet