NOI POSIBILITATI DE REDUCERE A NUMARULUI DE DETINUTI

In penitenciarele din R. Moldova pot ajunge mai putini detinuti daca vor fi aplicate pedepsele alternative. Reducerea cazurilor de detentie din R. Moldova care survin in urma unor infractiuni mai putin grave se poate obtine prin aplicarea procedurii de mediere, precum si a muncii neremunerate, aceasta a fost concluzia specialistilor rezultata din implementarea unui proiect in domeniu, transmite Info-Prim Neo.

Conferinta de evaluarea a proiectului „Implementarea alternativelor la detentie in R. Moldova” a avut loc joi, 10 aprilie, fiind organizata de specialistii Institutului de Reforme Penale.

Potrivit coordonatorului IRP, Cristina Beldiga, pe parcursul proiectului practica de mediere a fost aplicata in cadrul a 224 de cazuri de conflict din Chisinau, Ungheni, Cahul, Balti, Telenesti si Falesti, dintre care 73% au finalizat cu un acord de impacare, partile ajungand la un numitor comun. Respectiv, aceasta a condus la diminu area numarului de detentii in cazurile infractiunilor mai putin grave.

In opinia directorului IRP, Igor Dolea, in procesul de mediere partile implicate in conflict propun solutii pentru rezolvarea problemelor, pentru ca in final sa le aleaga tot ei pe cele mai optime ambelor parti.

Practica medierii propune o modalitate noua de abordare a criminalitatii care pune accent pe responsabilizarea infractorului, implicarea victimei si a comunitatii in actul de justitie si repararea prejudiciului adus victimei, a opinat directorul IRP.

O alta alternativa pentru reducerea cazurilor de detentie ar fi, spun specialistii, si munca neremunerata in folosul comunitatii. La ora actuala in R. Moldova pedeapsa respectiva se aplica in 25% din cazurile de infractiuni mai putin grave.

Alternativele detentiei vor permite ca inculpatii sa nu fie izolati de familie, in schimb acestia vor munci fiind obligati sa-si asigure propria existenta, sa presteze serici i folosul comunitatii.

In opinia expertilor letoni, prezenti la conferinta, implementarea alternativelor la detentie in R. Moldova are sorti de succes. Concluzia este formulata si din analiza practicilor de alternativa aplicate in Letonia. Potrivit lor, circa 70% din pedepsele prevazute de Codul penal, se exercita prin impunerea muncii neremunerate.

In R. Moldova la ora actuala sunt atestate in jur de 10 mii de cazuri de detentie.

Proiectul „Implementarea alternativelor la detentie in R. Moldova” a fost aplicat in practica de catre specialistii Institutului de Reforme Penale incepand cu 2006.


www.info-prim.md

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola