Centrul Naţional al Romilor a marcat Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale

La 21 martie 1960, ca reacţie la o demonstraţie paşnică din Sharpeville, Africa de Sud, poliţia a ucis 69 de persoane care manifestau împotriva legilor care promovau apartheid-ul. Prin proclamarea acestei zile, în 1966, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a facut apel la comunitatea internaţională să îşi sporească eforturile pentru a elimina toate formele de discriminare rasială.

Atacurile violente împotriva celor ce caută azil, împotriva migranţilor sau romilor sunt în creştere. Atacurile verbale, tensiunile rasiale, etnice sau religioase au loc în fiecare zi. În fiecare an, organizaţiile internaţionale şi naţionale desfăşoară diverse evenimente în preajma zilei de 21 martie, pentru a creşte gradul de conştientizare în rîndul opiniei publice cu privire la pericolele pe care le reprezintă rasismul, xenofobia şi intoleranţa, precum şi cu privire la importanţa protejării şi promovării drepturilor omului.

În acest sens Centrul Naţional al Romilor a organizat la data de 21 martie 2013, un Club de Dezbateri, intitulat "Rasism vs Naţionalism", în cadrul Universităţii de Stat din Moldova. Invitat la eveniment a fost Claude Cahn - Consilier pentru Drepturile Omului, Coordonator Rezident Biroul Naţiunilor Unite în Republica Moldova. În introducere d-nul Claude Cahn a relatat participanţilor despre originile istorice ale acestor două concepte/fenomene care se perpetuează pînă în prezent. Discuţiile au devenit mai dinamice atunci cînd tinerii au fost rugaţi să intervină cu propriile opinii.

Dialogul interactiv între expertul invitat la eveniment şi studenţi, s-a intensificat atunci cînd s-a ajuns la abordarea situaţiei actuale în Republica Moldova. Spre exemplu Eugeniu, student la Facultatea de Istorie şi Filosofie, a declarat că „nouă ne lipseşte mîndria de naţiunea noastră, acel naţionalism echivalent cu patriotismul”. Eugenia, studentă la aceeaşi facultate, făcînd o paralela între rasism, naţionalism şi discriminare, a afirmat „noi suntem discriminaţi la noi acasă”. Tinerii au dat dovadă de un interes sporit faţă de subiectul abordat considerîndu-l unul foarte actual şi relevant realităţii sociale din ţara noastră, discuţiile fiind iniţiate prin prisma drepturilor omului.

Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii, cu suportul financiar a Ambasadei Olandei la Kiev.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola