Până la finele lui 2014, locuitorii oraşului Făleşti se vor bucura de beneficiile colectării separate a deşeurilor
Până la finele lui 2014, locuitorii oraşului Făleşti se vor bucura de un serviciu public de gestionare a deşeurilor. Asta graţie implementării unui proiect transfrontalier de gestionare a deşeurilor municipale, în mărime de 5,4 milioane lei. 90% din valoarea investiţiilor este finanţată de Programul Operațional Comun Romania-Ucraina Moldova 2007-2013, iar 10% - de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Co-finanţarea a fost acordată de GIZ la iniţiativa Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord.
Proiectul a fost depus de Consiliul Raional Fălești, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Consiliul Județean Iași, Orașul Târgu Frumos (Romania), Orașul Novoselitsa (Ucraina), Orașul Fălești, REC Moldova și ONG Cutezătorul. Bugetul total al iniţiativei, distribuit între parteneri, este de 11,4 milioane lei.
Astfel, până în martie 2013, au fost construite 60 de platforme şi au fost achiziţionate containere. Mai mult, a fost procurată o autospecială. Urmează a fi construită secţia de sortare a deşeurilor, care va fi situată în satul Călugăr.
Proiectul de la Făleşti mizează pe colectarea separată a deşeurilor. Pentru a asigura succesul proiectului, se pune accent pe educaţia şi sensibilizarea populaţiei.
Durata de implementare a proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina" este de 2 ani (mai 2012 - aprilie 2014). Proiectul reprezintă o continuare firească a altora două implementate în raionul Făleşti prin programele de Vecinătate România-Republica Moldova şi TCAS (program pentru municipalităţile de la frontieră), finanţate de Comisia Europeană.