La Ungheni a fost lansată o platformă social-economică pentru tineri
Tinerii din raioanele Ungheni, Călăraşi, Făleşti şi Căuşeni vor fi instruiţi cum să îşi îmbunătăţească situaţia social-economică şi cum să îşi găsească un post de muncă decentă. Un proiect în acest sens a fost lansat la Ungheni, cu o durată de 2 ani, transmite Info-Prim Neo.
Pe site-ul oficial al proiectului „Muncă decentă pentru tineri” (www.muncadecenta.md) tinerii vor putea să se înregistreze online pentru a participa la trainingurile care vor fi organizate în cadrul proiectului. De asemenea, vor putea să raporteze o încălcare a drepturilor socio-economice şi vor putea să discute cu alţi tineri pe forum despre problemele cu care se confruntă.
Potrivit Ludmilei Gurău, expert în comunicare în cadrul proiectului, acesta propune o soluţie la multiplele probleme cu care se confruntă astăzi tinerii în Republica Moldova: lipsa locurilor de muncă, necunoaşterea drepturilor lor socio-economice, încălcarea dreptului la muncă, discriminarea pe bază de vârstă şi lipsa motivaţiei de a se implica în viaţa comunităţii.
Preşedintele Asociaţiei pentru Copiii şi Tineret „Făclia”, manager de proiect, Angela Ciocîrlan, a spus că tinerii vor fi informaţi despre cum trebuie să se pregătească pentru un interviu de angajare şi cum să-şi scrie corect CV-urile. „Acest proiect ţine de drepturile socio-economice ale tinerilor, inclusiv ale celor cu dizabilităţi: dreptul la muncă decentă, la salariu, dreptul de a forma reţele sindicale care să-i reprezinte, dreptul de a primi ajutor de stat, în cazul în care li se întâmplă un accident de muncă”, a mai spus Angela Ciocîrlan.
Potrivit statisticilor oficiale, tinerii reprezintă peste 40% din totalul şomerilor înregistraţi în Republica Moldova. Aproape 75% dintre tineri nu-şi cunosc drepturile sau sunt informaţi parţial în domeniul legislaţiei tineretului. 80% dintre tineri consideră că dreptul la muncă le este încălcat sau respectat parţial. Peste 60% consideră că sunt discriminaţi la angajarea în câmpul muncii.
Proiectul are un buget de 367 mii de euro, 300 de mii dintre care este contribuţia Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Cealaltă parte a sumei este alocată de către Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova şi o contribuţie a angajaţilor olandezi care lucrează pentru pentru solidaritate internaţională.