ALEGERILE DIN UTA GAGAUZIA SUNT CELE MAI CORECTE DIN ULTIMII 20 ANI, A OPINAT PRESEDINTELE LADOM

Campania electorala din UTA Gagauzia poate servi drept model pentru desfasurarea alegerilor libere si corecte in R. Moldova, a declarat intr-o conferinta de presa de luni, la 31 martie, presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului din Moldova (LADOM), Paul Strutzescu, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit acestuia, analiza datelor preliminare colectate de voluntarii LADOM, arata ca procesul de votare s-a desfasurat in conformitate cu prevederile Codului electoral al R. Moldova, a Legii cu privire la Adunarea Populara in autonomia Gagauza, precum si in conformitate cu principiile OSCE pentru alegerile libere si corecte.

Totodata observatorii LADOM, au sesizat si unele aspecte negative devenite traditionale in R. Moldova, care, in opinia lui Strutzescu, nu au influentat integritatea procesului electoral.

Astfel, printre abaterile unice depistate in cadrul alegerilor, presedintele LADOM mentioneaza: deschiderea cu intarz ieri nesemnificative a sectiilor de votare, intrarea nemotivata in cabinele de vot secret a cate doua persoane si campanii „organizate" de a vota conform sintagmei „la locul aflarii", de regula la domiciliu.

O problema pentru organizarea unui proces electoral transparent si echitabil ramane a fi atat „actualizarea listelor electorale, cat si fenomenul aflarii indelungate in sectiile de votare a unor persoane neautorizate", a mai opinat Strutzescu.

Cu toate acestea, specialistii LADOM sunt de parerea ca micile abateri a celor doua tururi de scrutin tin mai mult de procedura si pot fi imbunatatite si ca este prima campanie electorala, pe parcursul a 20 ani, care s-a desfasurat cu cele mai putine incalcari.

Conform rezultatelor prezentate de LADOM, in scrutinul din 30 martie curent, la alegerile Adunarii Populare din autonomia Gagauza au participat circa 58,58% din alegatori, dintre care 3,4% au votat pe liste su plimentare, iar 2 la suta din buletinele de vot au fost declarate nevalabile.

Conform acelorasi rezultate, deputatii alesi din partea Partidului Comunist din R. Moldova sunt 7 la numar, un deputat din partea Miscarii Social-Politice „Ravnopravie" si 9 deputati independenti.

In acest context, configuratia politica a Adunarii populare este urmatoarea: 21 candidati independenti, 10 deputati ai Partidului Comunist din R. Moldova, cate 2 deputati au „Ravnopravie" si Partidul Democrat.

www.info-prim.md

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola