Reprezentanții direcțiilor de învățământ propun Ministerului Educației soluții pentru prevenirea violenței față de copii
Specialiștii din cadrul direcțiilor de învățământ au discutat timp de trei zile diverse modalități de organizare a activităților de prevenire, identificare și raportare a cazurilor de abuz, neglijare și trafic care implică copiii.
Astăzi, cei 36 de participanți la seminarul republican au prezentat Ministrului Educației, Maia Sandu, propuneri pentru instituirea mecanismului de protecție a copilului în instituțiile de învățământ.
Reprezentanții direcțiilor sunt de părere că universitățile care pregătesc pedagogi, trebuie să introducă un curs despre educație non-violentă. Diana Ștefăneț adaugă: "la etapa de angajare, candidaților ar trebui să li se creeze profilul psihologic, care ar reflecta nivelul de toleranță, abilitățile de comunicare aservită și chiar echilibrul psihologic".
Drepturile copilului trebuiesc abordate în cadrul tuturor disciplinelor și la toate nivelele. Copilul trebuie să se simtă în siguranță și la orele de dirigenție, și la cele de fizică, și pe coridor, și pe terenul de sport. "Mi se pare important ca același profesor de matematică să țină cont de drepturile copilului și nu doar de concursurile ce țin profilul său. Trebuie să existe o colaborare între noi", opiniază Vera Flocea.
În aceeași ordine de idei, reprezentanții direcțiilor au propus elaborarea unui regulament intern de protecție a copilului față de orice formă de abuz și neglijare în cadrul fiecărei instituții, precum și instituirea unui mecanism de protecție a datelor cu caracter personal ale elevilor.
"Acesta a fost un prim pas în rezolvarea problemei violenței față de copii. Am luat act de această listă. Urmează o perioadă în care vom vedea ce putem face, iar în câteva luni organizăm o nouă întâlnire pentru a discuta despre necesitățile la nivel local identificate între timp", a declarat Maia Sandu.
Seminarul republican a fost organizat în perioada 13-15 februarie 2013, la Chișinău, la inițiativa Ministerului Educației, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și Centrul Național de Prevenirea a Abuzului față de Copii, cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în Moldova și Fundației OAK
Pentru detalii suplimentare puteți contacta:
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova
Str. E.Coca 15, MD-2008 Chișinău
Tel./fax: +373 22 747813; +373 22 71 65 98; +373 22 744600
Mob: +373 69253838
Claudia Danii, asistent proiect