Lansarea relației de mentorat din cadrul Programului ”Inspir-o!”
Mult așteptatul eveniment, ziua în care participantele se vor întîlni în sfîrșit cu mentorii, a avut loc luni, 17 decembrie. În acest mod, Programul Național de Mentorat pentru Femei „INSPIR-O!”, realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), a făcut pasul decisiv în demararea relației propriu-zise dintre mentees și cele care le vor fi ghizi pe întreaga perioadă a proiectului, până în toamna anului 2013.
Reuniunea a avut loc într-o atmosferă caldă și prietenoasă, într-unul din localurile din capitală. A fost o seară deosebită, începută printr-un scurt discurs, ținut de Alexei Buzu – directorul CPD, care a menționat că: „În prezent, numărul femeilor care se implică în viața economică și politică în Republica Moldova este încă în proces de evoluție, iar prin intermediul acestui Program, noi avem încrederea că procentajul dat va trece printr-o dezvoltare activă și progresivă.”
Pe aceeași notă de confidență, Olga Melniciuc – coordonatoarea proiectului, a subliniat avantajele creării unei relații de mentorat, a reliefat care sunt principiile funcționării ei, precum și tips and tricks în relația data. În aceeași cheie a mesajului, ea a ținut să mulțumească tuturor doamnelor care și-au asumat acest responsabil rol de ghid pentru participantele ce vor încerca să acumuleze maximum de experiență și cunoștințe de la ele. Astfel, mentorii Programului „INSPIR-O!” sunt: Liliana Palihovici, Ingrid Tersman, Marie Moser, Silvia Radu, Alexandra Can, Bodrug Lungu-Valentina, Japalău Svetlana, Arpintin Veronica, Moldovanu Stela, Stafii Angela, Ușurelu Lucia, Douillet Catherine, Daniela Terzi-Barbăroșie, Burca Elena, Vicol Carmina, Corobca-Ianusevici Natalia, Iabanji Iulia, Braguța Aurelia, Perlaza Lauren, Harea Cristina, Grigoriu Aurelia, Gheorghiță Maria, Verbeniuc Rodica, Mardarovici Catinca, Ianachevici Mariana, Andronic Ludmila, Lesilie McCuaig, Bilevschi Ludmila, Daniela Munca-Aftenev, Iuraș Natalia, Suleanschi Sofia, Ganea Eugenia și Radu Alina.
Spre facilitarea procesului de cunoaștere, Marina Pascari, moderatoarea evenimentului, a propus tuturor diadelor formate să răspundă la un șir de întrebări, în scopul de a se cunoaște reciproc mai bine și a găsi punctele tangențiale dintre interese. La acest moment, discuțiile demarate s-au remarcat printr-o însuflețire deosebită, fiecare dintre persoanele prezente fiind dornică a povesti și a afla, a împărtăși, dar și a învăța, indiferent că era vorba de mentor sau de mentee. Iar rezultatul serii a fost semnarea unui acord de ințelegere între mentor și mentee, în care fiecare dintre părțile implicate își asumă anumite responsabilități si contribuie reciproc la atingerea obiectivelor relației de mentorat.
În acest anturaj, plin de emoții și entuziasm, s-au scurs două ore, în care planurile de perspectivă au fost principalul subiect discutat. Savurînd câte un pahar din rafinatul vin de la F'autor - partenerul evenimentului, doamnele s-au bucurat de acest eveniment informal, care a reprezentat totodată și o punte de legătură între cele ce acum sunt mentori.
În urma acestei reuniuni informale, a fost puse bazele creării unei adevărate rețele de femei cu vastă experiență, de femei ce vor învăța sau pur și simplu, de femei care sunt esența zilei de mâine a țării.
Chiar și după trei zile de la eveniment, emoțiile continuă să persiste pentru cele care luni și-au cunoscut conducătorul profesional și spiritual în calea creșterii lor ca personalitate.
Acest proiect este realizat de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” cu suportul Fundaţiei Est-Europene, prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova prin intermediul Programului de Granturi pentru Democrație din resursele acordate de Guvernul SUA.
Pentru mai multe informații
Ciorchină Alexandrina
e-mail: alexandrina.ciorchina@gmail.com