frule

Clubul de Dezbatere "Rolul femeii Rome în societatea modernă"

DSCF0428

Centrul Naţional al Romilor a organizat luni, 19 noiembrie 2012, în incinta Universităţii de Stat din Moldova Clubul de Dezbateri "Rolul femeii Rome în societatea modernă". Activitatea este parte a proiectului “Reducerea Discriminării prin Implementarea Politicilor Sociale şi de Guvern (RDIPSG)”, susţinut financiar de Ambasada Olandei la Kyiv. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Ghidare în Carieră şi Relaţii cu Piaţa Muncii, Universitatea de Stat din Moldova.

„Viaţa şi oportunităţile femeilor de etnie romă sunt foarte constrînse, din cauza lipsei studiilor şi instruirilor formale, precum şi obstacolelor impuse de rolurile  convenţionale de gen şi responsabilităţile lor practice ce ţin de creşterea copiilor”, a afirmat Veaceslav BALAN. Reprezentantul UN WOMEN a prezentat Programul de Abilitare a Femeilor de etnie Romă, precum şi date statistice privind situaţia curentă a femeilor de etnie romă (sănătate, educaţie, angajare în cîmpul muncii, asistenţă socială, etc.).

În a doua parte a clubului participanţii au avut ocazia să o cunoască pe dna.Elena BOGDAN femeie de etnie romă şi mediator comunitar în or.Hînceşti, care a împărtăşit exeprienţa sa de viaţă. Participanţii au prezentat un interes sporit faţă de tradiţiile comunităţii rome. În acelaşi context, studenţii şi-au manifestat indignarea vizavi de faptul că tradiţiile romilor devin superioare egalităţii de gen, iar femeia de etnie romă îşi asumă toate treburile casnice, inclusiv educaţia copiilor, astfel fiindu-i limitată posibilitatea de a se implica în viaţa comunităţii.

La club au participat 20 studenţi, de la diferite facultăţi a Universităţii de Stat din Moldova şi voluntari de la Corpul Păcii. Majoritatea participanţilor au salutat iniţiativa Centrului Naţional al Romilor şi s-au arătat dispuşi să participe la urmatoarele cluburi de dezbatere.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul Centrului Naţional al Romilor (str.Alexei Mateevici 109/1, of.306) sau la nr.de tel: (022) 22 70 99, fax: (022) 24 46 67, adresa de email: duminicanatalia@gmail.com.

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola