Femeia şi HIV: atenţie sporită!

Femeile constituie mai mult de 20% din numărul consumatorilor de droguri injectabile din ţările Europei de Est şi Asiei Centrale. Comunitatea europeană atenţionează asupra creşterii numărului de femei tinere consumatoare de droguri, asupra diferenţelor de consum în dependenţă de tipul de drog, dar şi asupra creşterii numărului de cazuri noi de infectare cu HIV în mediul lor. Un număr tot mai mare de femei dependente de droguri necesită servicii de reducere a riscurilor, din acest motiv devine actuală intrebarea cu privire la importanţa adaptării programelor de reducere a riscurilor particularităţilor beneficiarelor femei.

Vulnerabilitatea, riscurile şi necesităţile femeilor consumatoare de droguri diferă de cele ale bărbaţilor şi sunt strîns legate de contextul socio-cultural.

Catalizaţi de conştientizarea importanţei celor menţionate mai sus şi pentru Republica Moldova, coordonatorii programelor de reducere a riscurilor implementate în tară, reprezentanţii organizaţiilor partenere cum sunt Fundaţia Soros Moldova, UNAIDS, UNODS, dar şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Dispensarului Narcologic Republican au raspuns invitaţiei Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscuriloe de a se întruni în cadrul unei mese rotunde pentru a dezbate importanta subiectului.

Obiectivul mesei rotunde a constituit sensibilizarea prestatorilor de servicii de prevenire, suport şi îngrijiri HIV cu privire la problemele femeilor consumatoare de droguri şi importanţa instituirii programelor gender orientate. În cadrul evenimentului au fost prezentate politicile şi acţiunile sensibile la dimensiunea de gen în răspunsul naţional la HIV, recomandările internaţioale referitoare la aspectele gender în cadrul programelor de reducerea riscurilor. Un moment important în abordarea problemei a devenit prezentarea rezultatelor cercetării efectuate în mun. Bălţi privind accesibilitatea  serviciilor de reducere a riscurilor pentru aceste femei, care au permis şi formularea unor recomandări foarte specifice privind adaptarea programelor de reducere a riscurilor implementate în republică necesităţilor femeilor consumatoare de droguri.

Masa rotundă „Programele de reducere a riscurilor implementate în Republica Moldova prin prisma dimensiunii de gen”, a fost organizată la data de  12 noiembrie 2012 în cadrul proiectului „Fortificarea răspunsului organizațiilor neguvernamentale la nevoile în creştere ale femeilor utilizatoare de droguri”, implementat de Reţeaua Euroasiatică de Reducere a Riscurilor cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Pentru informaţii suplimentare referitoare la eveniment, nu ezitaţi să contactați persoana resursă, Ala Iaţco, preşedinte UORN la adresa electronică: protineret@yahoo.com sau la numarul de telefon 079571441.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola