TOP 10 ONG cu „influenţă” asupra politicienilor
În Republica Moldova activează mii de organizaţii neguvernamentale, multe dintre care, cu sau fără voia lor, au o influenţă reală asupra politicienilor, inclusiv asupra celor care conduc ţara. Rapoartele, recomandările, atitudinile etc. acestor organizaţii sînt luate în calcul de politicieni şi de multe ori determină schimbări ale comportamentului lor. TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al celor mai „influente” ONG din punct de vedere politic pe care vi-l propunem şi dvs.
1) Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT
Are experţi foarte buni în legislaţie şi practici electorale, în politică, economie şi integrare europeană. Periodic vine cu rapoarte şi studii la aceste teme, iar propunerile pe care le lansează şi poziţiile exprimate de experţii săi de multe ori stau la baza acţiunilor politicienilor, inclusiv a celor de la guvernare. De-a lungul anilor, şi-a făcut o bună reputaţie, iar denumirea sa a devenit un brand incontestabil în societatea moldovenească.
2) Institutul pentru Democraţie şi Iniţiative Sociale „Viitorul”
A „crescut” mai mulţi specialişti care s-au regăsit ulterior în diferite domenii de activitate. Printre „absolvenţii” IDIS „Viitorul” se numără Ambasadorul Moldovei în SUA, Igor Munteanu, directorul Agenţiei pentru Reglementări în Energetică, Victor Parlicov, deputaţii Veaceslav Ioniţă şi Victor Popa. IDIS „Viitorul” vine permanent cu studii şi recomandări care vizează administraţia publică locală, reformele economice, relaţia dintre stat şi mediul de afaceri etc., care, de regulă, nimeresc în atenţia politicienilor.
3) Institutul de Politici Publice
E considerată o organizaţie de referinţă atunci cînd este vorba de „luarea pulsului societăţii”. La comanda IPP, în ultimii ani au fost efectuate mai multe barometre de opinie publică, care sînt considerate cele mai calitative din Republica Moldova. Politicienii au o atitudine extrem de serioasă atunci cînd IPP îşi prezintă produsele şi rezultatele activităţii, iar experţii IPP se numără printre cei mai credibili şi mai cotaţi din Moldova.
4) Expert Grup
Este o asociaţie cunoscută mai ales pentru analizele şi studiile economice pe care le face, deşi în ultimii ani şi-a făcut un nume bun şi în ceea ce ţine de monitorizarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Experţii săi sînt extrem de activi atunci cînd este vorba de implicarea în procesul decizional şi de multe ori recomandările lor stau la baza deciziilor adoptate la nivel de stat.
5) Asociaţia pentru Politică Externă
A fost fondată de personalităţi cu renume în Republica Moldova, diplomaţi cu calităţi incontestabile şi cu o bogată experienţă de activitate practică în domeniu. A furnizat importante cadre „de stat”, inclusiv actualul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, fostul consilier al Primului ministru, Victor Chirilă, fostul director de departament în cadrul MAEIE, Eugen Revenco. Un timp, Preşedinte de onoare al APE a fost chiar ex-Premierul Ion Sturza. În prezent, este cea mai cunoscută organizaţie neguvernamentală specializată în domeniul politicii externe, iar punctele de vedere pe care le exprimă sînt considerate profesioniste şi credibile.
6) Promo-LEX
Este cea mai cunoscută organizaţie care activează în domeniul protecţiei drepturilor omului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Cazurile frecvente de încălcare a drepturilor omului semnalate de această organizaţie de multe ori au ajuns în atenţia autorităţilor, iar unele dintre ele au fost chiar soluţionate. Această ONG a reuşit, de-a lungul anilor, să-şi cîştige faima de „avocat” al persoanelor ce au de suferit de pe urma acţiunilor administraţiei de la Tiraspol.
7) Centrul Politicon
Este un Centru de cercetări politice, fondat de fostul deputat Anatol Ţăranu. Acest Centru furnizează periodic analize şi recomandări şi, cel mai important pentru politicieni, elaborează clasamente lunare ale influenţei lor. În fiecare lună, politicienii, chiar dacă nu recunosc acest lucru, aşteaptă nota din partea Politicon, pentru a vedea cum este tratată de experţi activitatea lor. În plus, experţii Centrului sînt extremi de activi din punct de vedere media, participînd la mai multe emisiuni de analiză politică, în cadrul cărora îşi fac public punctul de vedere asupra evenimentelor politice din ţară.
8) Amnesty International – Moldova
Este o adevărată „durere de cap” pentru politicieni, în special pentru cei de la guvernare, intervenind de fiecare dată cu recomandări şi propuneri în cele mai sensibile subiecte, cum ar fi, de exemplu, egalitatea şanselor sau condiţiile de detenţie. De multe ori, organizaţia reuşeşte să se impună şi să-şi atingă scopurile propuse în raport cu cei care au putere de decizie.
9) Transparency International
Această organizaţie este o altă mare „durere de cap” a politicienilor, deoarece e specializată în monitorizarea actelor de corupţie şi a procesului de transparenţă în gestionarea banilor publici, luarea deciziilor etc. Chiar dacă politicieni oficial salută activitatea acestei organizaţii, iar părţi din rapoartele elaborate de experţii ei se regăsesc în discursurile politice ale guvernării şi opoziţiei, nu este un secret că mulţi politicieni nu se prea simt comod fiind în colimatorul Transparency International.
10) Acces-Info
Fondată şi condusă pînă în prezent de fostul deputat şi jurnalist Vasile Spinei, această organizaţie a devenit cu anii una din exponentele de bază ale societăţii civile din Republica Moldova. Graţie activităţii Acces-Info, instituţiile publice din Republica Moldova au devenit mult mai deschise şi mult mai cooperante la capitolul oferirii informaţiilor de interes public. Acces-Info pe bună dreptate şi-a cîştigat numele neoficial de „cîine de pază” al societăţii, care veghează permanent ca în domeniul accesului la informaţie să nu fie abateri de la norma legală, dar şi de la standardele democratice.
Tribuna