IN 2007 CENTRUL CONTACT A CONTRIBUIT SUBSTANTIAL LA DEZVOLTAREA ECONOMICA RURALA

Prin intermediul proiectului Dezvoltare Economica Locala (DEL), Centrul CONTACT a contribuit substantial la dezvoltarea economica in mai multe localitati din Republica Moldova, au apreciat participantii la masa rotunda de evaluare a proiectului DEL, desfasurata pe 21 februarie curent, la Palatul Republicii.

Intre realizarile obtinute mentionam:

  • In 21 de localitati rurale a fost initiat procesul de dezvoltare economica locala.
  • In fiecare localitate functioneaza Centrul de Planificare Economica.
  • Cu suportul consultativ al Centrelor de planificare Economica au fost initiate 102 afaceri noi si dezvoltate 87 de afaceri existente.
  • Din Fondul Giratoriu a fost creditata initierea si dezvoltarea a 87 de afaceri.
  • Au fost infiintate 552 de locuri de munca permanente si mai bine de 100 locuri de munca sezoniere.

Astfel, in fiecare localitate au fost create cite 5-7 locuri de munca permanente noi si 9-10 locuri de munca sezoniere, in functie de tipul afacerii.
Majoritatea afacerilor (29% la suta) au fost initiate in domeniul comertului, 12% - prelucrarii si colectarii productiei agricole, 11% - cresterii animalelor, cite 8% in domeniul de producere si in cel de crestere a legumelor etc.

Anatol Harabara, primarul s. Visoca, r-l Soroca, a declarat in cadrul mesei rotunde ca principalul beneficiu obtinut de comunitatea pe care dumnealui o conduce, datorita implementarii proiectului DEL, este ca s-a reusit consolidarea agentilor economici in vederea solutionarii problemelor comune. Acest lucru a fost posibil datorita aportului direct al consultantului de la Centrul de Planificare Economica din localitate, care impreuna cu primarul a reusit sa-i convinga pe agentii economici sa-si uneasca eforturile si astfel, in localitate au fost atrase fonduri substantiale si, prin intermediul proiectelor noi initiate, create circa 400 locuri de munca noi.

Dupa cum au mentionat participantii la masa rotunda, principalele dificultati in dezvoltarea economica locala sunt:

  • Dezvoltarea afacerilor in mediul rural este incetinita de lipsa unei infrastructuri adecvate: retele de comunicatii, gazoduct, apeduct, alte utilitati.
  • Accesul limitat la resursele de creditare pentru antreprenorii incepatori - dobinda inalta, conditiile dure impuse de bancile comerciale.
  • Capacitatea redusa a AEIC de creditare a afacerilor.
  • Conlucrarea ineficienta intre principalii actori comunitari.
  • Calitatea joasa a resurselor umane.

€žPentru a depasi aceste probleme, societatea civila si donatorii ar trebui sa se implice mai activ in promovarea mediului de afaceri durabil (de ex. prin actiuni de lobby pe linga Guvern in vederea facilitarii sistemului fiscal etc)", a declarat in acest context Stela Ciobu, exper DEL.

Potrivit coordonatorului proiectului DEL, Margareta Vames, pentru anul 2008, in cadrul acestui proiect, Centrul CONTACT isi propune: sa asigure durabilitatea activitatii Centrelor de Planificare Economica; sa dezvolte si sa consolideze capacitatile economice locale; sa incurajeze initiativa privata (de dezvoltare a industriei de prelucrare, comertului si serviciilor, precum si dezvoltarea afacerilor neagricole); sa sporeasca capacitatile de creditare a afacerilor in domeniul neagricol; sa promoveze conceptul de dezvoltare si extindere a proiectului DEL in alte localitati rurale.

La masa rotunda de evaluare a proiectului DEL au participat 82 de persoane, reprezentanti a 21 de localitati din Republica Moldova, beneficiare ale proiectului DEL (consultantii locali de la Centrele de Planificare Economica, primari sau reprezentanti ai administratiei publice locale,  reprezentanti a Asociatii de Economii si Imprumut ale Cetatenilor si ONG-urilor), experti DEL, finantatori si  reprezentanti ai diferitor organizatii si institutii ce activeaza in domeniul dezvoltarii economice locale.

Proiectul Dezvoltare Economica Locala este implementat de Centrul National de Asistenta si Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT, cu sustinerea financiara a Fundatiei SOROS-Moldova si Interchurch Organization for Development Co-operation din Olanda (ICCO).

 

Sursa: Buletinul Electronic al Centrului CONTACT

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola