frule

Expoziție de fotografii anti-trafic realizate de copii

alt Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au lansat la 12 septembrie 2012 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova expoziția de fotografii împotriva traficului de ființe umane, realizate de elevi și absolvenți recenți ai mai multor internate din țară. Expoziția va fi găzduită în perioada 12-22 septembrie 2012. „Arta este o metodă foarte bună de sensibilizare” a spus Jan Plesinger, șef-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova, adăugând cuvinte de felicitare la adresa „artiștilor” care au realizat aceste fotografii – 52 la număr.

Fotografiile au fost făcute de 18 copii și tineri cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani. „Pe parcursul lunilor aprilie și mai 2012 ei au beneficiat de o instruire în 2 etape în domeniul artei fotografice, organizate de CIDDC” a afirmat Aliona Stepan, coordonatoare de proiecte la CIDDC. Drept urmare, unii tineri au mers la locurile lor de baștină – raioanele Leova, Orhei, Tighina, iar alții au rămas la Chișinău pentru a găsi eroii din fotografiile lor.

Liliana Palihovici, Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, a fost prezentă la eveniment. „Atunci când copiii şi tinerii au posibilitatea să înveţe lucruri noi, să experimenteze, să facă schimb de idei şi să acumuleze experienţă, ei reuşesc să facă lucruri importante”. Mesajele pe care le-au transmis copii, detaliile și întâmplările din viața lor și a semenilor lor „sunt diferite de cele prezentate în rapoartele adulților” spune ea.

Reprezentantul special și coordonatorul pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane la oficiul OSCE din Viena, Maria Grazia Giammarinaro a menționat că „fotografiile copiilor reflectă, de fapt, ceea ce simt ei când sunt abandonați”. Ea a desprins din poze „sentimente de singurătate și, de asemenea, visuri și aspirații”.

„Gânduri profunde asupra unui viitor” este titlul unei fotografii realizate de Aurica din Tighina. „Fata din fotografie mă reprezintă așa cum eram acum un an” declară Aurica. „Atunci trebuia să decid dacă rămân să urmez studiile la colegiu sau să plec înapoi acasă”.

Prevenirea traficului de ființe umane este prioritară în rândurile copiilor din instituții rezidențiale întrucât „copiii instituționalizați sunt mai expuși la riscurile ce țin de trafic” afirmă Tatiana Potâng, Vice-ministrul Educației. „Grație proiectelor de acest gen, numărul copiilor care-și continuă studiile profesionale după absolvirea instituțiilor rezidențiale „se micșorează continuu”.

Evenimentul a fost desfăşurat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, în cadrul proiectului „Prevenirea traficului de fiinţe umane în rândul copiilor fără îngrijire părintească din R. Moldova”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cu suportul financiar din partea Principatului Monaco, Principatului Andorra, Principatului Liechtenstein şi Republicii San Marino.

Tel./fax: 022-716-598, 022-747-813, 022-744-600
E-mail: ciddc@yahoo.com
Web: http://www.childrights.md
Aliona Stepan, manager proiect

 

alt alt alt alt alt alt



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola