frule

Încheierea proiectului „Academia Ideilor II”, Chișinău


Pe data de 31 mai 2012 în incinta Summit Events & Conference Center din Chişinău s-a desfăşurat Evenimentul cu genericul „Ideile vorbesc pentru tineri” ce a marcat încheierea ultimelor module ale Academiei Ideilor II, precum şi a proiectului propriu-zis. În cadrul evenimentului, tinerii membri ai proiectului au prezentat publicului ideile elaborate şi prelucrate în cadrul ultimelor module desfăşurate, cu suportul echipei de proiect şi a experţilor naţionali şi internaţionali. Prin intermediul prezentărilor date, tinerii au încercat să atragă atenţia asupra unor probleme importante de ordin socio-economic şi au venit cu propuneri de soluţionare a acestora. Astfel, în cadrul evenimentului sus-menţionat au fost prezentate următoarele lucrări:

  1. Problema grădinițelor din Republica Moldova”
  2. „Cum ne alegem facultatea?”
  3. „Angajarea tinerilor în câmpul muncii”

A doua parte a evenimentului a fost una mai specifică, deoarece a venit să marcheze încheierea proiectului şi prezentarea rezultatelor atinse. Această parte a evenimentului a fost încheiată de înmânarea diplomelor de participare tuturor membrilor Academiei Ideilor II şi a celor cu menţiune specială pentru:

-        Cel mai activ membru– Igor Cernei și Valeriu Istrati

-        Pentru participare activă – Popa Dmitrii

-        Voluntarul Academiei Ideilor – Tatiana Scîntian

-        Pentru progres – Tatiana Ursu și Victor Gîrbu

-        Pentru ingeniozitate – Ilie Colun

-        Pentru entuziasm – Cătălina Dumbrăveanu

-        Pentru arta argumentării – Alexandru Bot, Anda Bologa, Grigore Stegărescu, Paula Erizanu

-        Pentru implicare și curaj – Elena Ursu

-        Pentru debut în forță – Gheorghe Rosfinschi și Dumitru Dediu.

Astfel, în perioada septembrie 2011 – mai 2012,  Institutul pentru Iniţiative de Dezvoltare Economică Avansată (IDEA), cu suportul financiar al Ambasadei S.U.A. în cadrul Programului de Granturi pentru Democraţie, a implementat proiectul „Academia Ideilor II”.

Principalul obiectiv al proiectului a fost să contribuie la dezvoltarea unei noi generaţii de tineri, cu viziuni progresiste, ce ar putea contribui la îmbunătăţirea climatului socio-economic în Republica Moldova. Activităţile proiectului au vizat informarea tinerilor şi organizarea sesiunilor de instruire non-formală în domeniul socio-economic pe ambele maluri ale Nistrului. Drept urmare a cursurilor de formare non-formală, organizate sub formă de training sau pe module, în dependenţă de subiectele abordate, tinerii au elaborat şi prezentat mai multe idei cu aplicabilitate la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale, partenerilor sociali, organizaţiilor nonguvernamentale, instituţiilor de învăţământ şi companiilor din Republica Moldova.

În cadrul proiectului au fost realizate 8 module socio-economice (30 de şedinţe) în următoarele domenii: Inflaţia, Investiţiile şi piaţa de capital, Urbanizarea, Economia la nivelul administraţiei publice centrale, Economia migraţiei, Activitatea antreprenorială şi dezvoltarea propriei afaceri, Economia turismului; aceste module au fost posibile datorită participării şi îndrumărilor din partea celor 25 de experţi naţionali şi internaţionali. Tot pe parcursul proiectului au fost organizate 7 training-uri de formare personală, 3 vizite de studiu la diverse organizaţii, 2 evenimente comune cu participarea membrilor Academiei din Chişinău şi Tiraspol. Şapte cele mai viabile şi bine lucrate studii elaborate de către tinerii participanţi au fost prezentate pe parcursul celor 3 evenimente publice ce au avut loc.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost lansată platforma electronică http://academiaideilor.org/ elaborată de către Vasile Bounegru în parteneriat cu compania Amplica, şi a permis asigurarea transparenţei proiectului şi uşurinţa diseminării nu doar a informațiilor referitoare la proiect, a video-urilor din cadrul evenimentelor (efectuate de Privesc.EU) ci şi a altor informaţii relevante pentru tineri.

Implementarea proiectului „Academia Ideilor II” a durat 9 luni şi a fost efectuată în cadrul Institutului IDEA, de către echipa de proiect: Victoria Bounegru (director de proiect), Natalia Ionel (manager de proiect), Oxana Ungureanu (coordonator de proiect), Dana Muntean (coordonator PR), în strânsă colaborare cu partenerii proiectului: Academia de Studii Economice (ASEM), ProPlus, Amplica, Privesc.Eu, Allmoldova, CIVIC.MD, Asociaţia pentru Integrare  Europeană  în Moldova (AIE).

Mai multe informaţii despre proiect puteţi găsi accesând site-ul proiectului http://academiaideilor.org/

 

Academia_1

 

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola