MARIAN LUPU AFIRMA CA STATUL TREBUIE SA SUSTINA, INCLUSIV FINANCIAR, SOCIETATEA CIVILA

Marian Lupu Photo: VIP MagazinDezvoltarea societatii civile nu trebuie sa fie doar o preocupare a finantatorilor straini, ci si a statului Republica Moldova. Autoritatile au nevoie de un partener de dialog puternic si trebuie sa contribuie la dezvoltarea si consolidarea capacitatilor acestui partener, inclusiv prin finantarea societatii civile dupa modelul finantarii partidelor politice, prevazut in Legea cu privire la partidele politice, a declarat luni, 4 februarie spicherul Marian Lupu, in cadrul conferintei anuale €žcooperarea intre parlament si societatea civila".

Marian Lupu a declarat ca ar fi oportuna dezbaterea necesitatii elaborarii unei strategii de dezvoltare a societatii civile. Elementele care, in opinia sa, s-ar putea regasi in aceasta strategie vizeaza modalitatile de extindere a participarii cetatenilor in solutionarea problemelor comunitatii, antrenarea activa a cetatenilor in abordarea problemelor de pe agenda publica; dezvoltarea partener iatului dintre societatea civila si autoritatile publice, atat la nivel national, cat si local, si promovarea prin efor comun a practicilor in domeniul bunei guvernari, etc.

Presedintele Parlamentului a mentionat ca din momentul lansarii Conceptiei de Cooperare cu Societatea Civila, acest proces a inregistrat si destule lacune. Acest proces mai lasa de dorit si astazi, dar pe parcursul anului 2007, in comparatie cu anul 2006, cooperarea cu sectorul asociativ a capatat o noua dinamica, a mentionat el. Daca in 2006 maximum 9 organizatii neguvernamentale erau antrenate intr-o cooperare activa permanenta cu Parlamentul, atunci in 2007 numarul acestora a crescut pana la 20 de ONG-uri, care au contribuit cu studii, analize si expertize concrete.

Dialogul a evoluat intr-un proces ascendent. Intre Parlament si societatea civila s-a stabilit un grad mai mare de credibilitate si eficienta in cooperare, a concluzionat spicherul.

Veaceslav Balan reprezent ant al Amnesty International Moldova a declarat ca anul 2007 s-a marcat ca un an de intensificare a cooperarii dintre institutiile publice si cele civile. El a mentionat in acest sens pachetul de modificari in Legea cu privire la asociatiile obstesti; elaborarea mecanismului national de prevenire a torturii; elaborarea proiectului de lege privind intrunirile.

€žCu toate ca au existat destul de munte exemple de cooperare, ne aflam la etapa de consolidare, sunt practici bune, dar mai ramane mult de facut", a declarat Balan. El si-a exprimat speranta ca alte autoritati publice vor urma exemplul Parlamentului, mentionand ca mai putine eforturi se fac la nivelul administratiei publice locale.

Conceptia de Cooperare cu Societatea Civila a fost adoptata in decembrie 2005.

 

www.info-prim.md

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola