Webminar-ul CSI “Молодежное Содружество” a ajuns și la Chișinău
Grupul de lucru inter-instituţional cu privire la cooperarea internaţională şi diplomaţie publică a organizat la 10 aprilie 2012, seminarului-web “Молодежное Содружество”.
Evenimentul a intrunit reprezentanții celor mai active ONG-uri naționale precum: CNTM, CTJM, CIVIC DIPLOMACY, ALIANȚA STUDENȚILOR din RM, etc.
Tinerii prezenți au avut ocazia să discute concomitent, datorită noilor tehnologii informaționale, cu semenii lor din astfel de țări ca Azerbaidjan, Republica Kîrghiză și Federația Rusă.
Împreună au încercat să găsească soluțiii pentru rezolvarea problemei integrării tinerilor din spațiul euroasiatic, crearea unor proiecte comune, precum și schimbul de experiență în dezvoltarea politicilor și initiațivelor sociale a tinerilor.
Totodată, au fost puse spre discuții și astfel de teme ca: Spatiul euroasiatic-privit din perspectiva tineretului; Imaginea tinerilor din ziua de astăzi; Rolul statului în realizarea politicii de tineret; Rolul tineretului în dezvoltarea cooperarii euroasiatice; Formele și instrumentele de activitate a tineretului în domeniu integrării euroasiatice; Cum tineretul interacționează cu semenii săi din alte țări al spațiului euroasiatic, și care ar fi necesitatea unui astfel de dialog; Perspectivele cooperarii.
Moldova ”primește” cu brațele deschise o colaborare strânsă cu tinerii din statele-membre CSI, dar nu și o nouă integrare între acestea”, a ținut să precizeze Tudor Darie, consilierul prim-ministrului pe domeniul politici de tineret. Ca de altfel și reprezentanții Azerbaidjanului și Republicii Kîrghize au căzut de acord cu cele enunțate.
”Cred că o mobilitate academică sau un stagiu de practică a tinerilor în una dintre țările membre CSI va spori gradul de colaborare și va oferi un schimb de experiență benefic pentru toate statele implicate într-un astfel de proiect”, a adugat Terentie Carp, vice-președintele Alianței Studenților din Moldova.
”Sperăm ca pe viitor aceste webminare să mai aibă loc și ca cele expuse aici, în ceea ce privește politicile de tineret, să ajungă și pe masa de discuții a oficialilor noștri”, a adaugat Mohamed Aliev, Director-adjunct al Institutului de comunicare politică de la Universitatea de politică profesională ( зам. Директора Института политических коммуникаций Университета профессиональной политики), care este și unul dintre organizatorii evenimentului.
Acesta este cel de-al patrulea seminar-web organizat de către Fondul de promovare a colaborarii internaționale și de către Grupul de lucru inter-instituţional cu privire la cooperarea internaţională şi diplomaţie publică. Anterior, au fost create platforme de comunicare și cu reprezentanții Armeniei, Tadjikistanului, Ucrainei, Belorusiei și Kazahstanului.
Svetana Catană