Campania naţională de comunicare “O casă fără pericole pentru copilul tău”
Campania naţională de comunicare "O casă fără pericole pentru copilul tău", ce are drept scop prevenirea accidentelor produse în condiţii casnice în rândul copiilor în vârstă de 0-5 ani, a fost relansată astăzi de Ministerul Sănătăţii. Campania se va desfăşura în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Interne.
Actuala etapă a campaniei îşi propune să ajungă la cele 200 de mii de familii în care cresc copii de până la cinci ani, dar şi alte familii în care sunt educaţi copii şi se va concentra pe 6 dintre cele mai frecvente accidente are căror victime ajung copiii: intoxicaţii şi otrăviri, arsuri şi opăriri, înec şi sufocare cu corpi străini, traumatisme şi accidente rutiere.
Pentru o mai bună comunicare cu familiile în care sunt educaţi copii, în special cele în care cresc copii cu vârsta de 0-5 ani, materialele campaniei ce vizează riscurile de apariţie a accidentelor în condiţii casnice, prevenirea acestora şi măsurile de acordare a primului ajutor vor fi promovate nu doar de medicii de familie şi asistentele medicale, dar şi de asistenţii sociali, educatorii din grădiniţe şi angajaţii poliţiei. Concomitent, este lansată o pagină web pentru părinţi, care include informaţii ample despre accidentele în condiţii casnice, inclusiv sfaturi ale specialiştilor, măsuri de prevenire şi intervenţiile de urgenţă (www.parinti.md).
Potrivit datelor preliminare ale Centrului Naţional de Management în Sănătate, pe parcursul anului 2011 au primit asistenţă medicală de urgenţă 2346 de copii în vârstă de până la 5 ani care au suferit traume şi intoxicaţii, ceea ce înseamnă că, zilnic, în Republica Moldova cel puţin 6 copii cu vârsta de până la 5 ani primesc asistenţă medicală de urgenţă în urma accidentelor casnice. În anul 2011 au decedat în urma traumelor şi otrăvirilor 62 de copii cu vârsta de până la 5 ani.
Potrivit statisticilor, atât în anul 2010, cât şi în 2011, fiecare al doilea copil cu vârsta de 0-5 ani care a decedat din cauza accidentelor a suferit respectivul accident în condiţii casnice. O altă cauză frecventă a traumelor şi deceselor la copii sunt accidentele rutiere. Datele furnizate de Poliţia Rutieră arată că zilnic cel puţin un copil are de suferit de pe urma accidentelor rutiere. Potrivit Raportului Mondial privind Prevenirea Accidentelor şi Traumatismelor la Copii, elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF, ţara noastră este pe locul 4 în regiunea europeană a OMS în ce priveşte mortalitatea prin înec, pe locul 5 privind mortalitatea prin intoxicaţii şi otrăviri şi tot pe locul 5 la capitolul mortalitate prin accidente generate de foc (arsuri şi opăriri) şi electrocutare.
Campania ,,O casă fără pericole pentru copilul tău” este organizată în cadrul proiectului moldo-elveţian ,,Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Republica Moldova”, implementat cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Amintim că în anul 2009 a fost desfăşurată prima fază a campaniei ,,O casă fără pericole pentru copilul tău”.