Aderarea la UE, dezbătută de oficiali moldoveni şi europeni, tineri jurnalişti şi experţi

În perioada 25-27 noiembrie, la Chişinău s-au desfăşurat o serie de activităţi în cadrul Modulului pentru Jurnalişti al programului UE vine la tine acasă!, implementat de Asociaţia pentru Integrare Europeană cu susţinerea Asociaţiei „Convergenţe Europene” de la Bucureşti.

Modului a constat din 2 componente, respectiv dezbaterea publică desfăşurată vineri şi training-ul pentru tineri jurnalişti desfăşurat sâmbătă şi duminică la Casa Cunoştinţelor (Maison de Savoir).

Dezbaterea a reunit peste 30 de participanţi, dintre care oficiali, experţi, tineri jurnalişti, membri ai Eurocluburilor şi studenţi. Discuţiile s-au axat pe activitatea instituţiilor moldoveneşti în contextul procesului de aderare, pe interesele şi poziţia UE, pe situaţia din regiunea transnistreană şi rolul acesteia, dar şi pe avantajele şi dezavantajele aderării R. Moldova la Uniunea Europeană. Participanţii au avut oportunitatea de a interacţiona cu Hubert Duhot, atachee şi manager de proiect în cadrul Delegaţiei UE, Corina Fusu, co-preşedintele Comitetului pentru Cooperare Parlamentară UE-RM, Eugen Caras, directorul-adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul MAEIE şi cu experţii Radu Vrabie şi Eugen Revenco de la APE.

Astfel, Corina Fusu a prezentat obiectivele şi viziunea Comitetului pe care îl co-prezidează, menţionând că progresele înregistrate de republică sunt înalt apreciate atât de Europa oficială, cât şi de membrii Comitetului. Deputatul moldovean a vorbit şi despre un şir de puncte pe care ar urma să le propună spre includere în Rezoluţia finală a Reuniunii a XIV-a a CCP, cu referire la necesitatea intensificării colaborării cu România privind dezvoltarea şi cooperarea regională, ale transferului de know-how în implementarea proiectelor europene, ale expertizei româneşti în domeniul juridic, instituţional, administrativ şi nu numai.

Hubert Duhot s-a referit la proiectele derulate cu participarea RM şi a Uniunii, menţionând că în general, colaborarea este una pozitivă, dar cu şanse mari de a se intensifica în cazul alegerii unui preşedinte de stat, reversul fiind şi el valabil.

La rândul său, Eugen Caras a vorbit despre progresele imense înregistrate de republică în perioada 2009-2011 în negocierile cu Uniunea Europeană, obiectivele principale fiind semnarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv prin semnarea Acordului privind regimul liberalizat de vize şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În acest context, Caras a remarcat ritmul cu care s-a negociat şi semnat Acordul privind Spaţiul Comun Aerian UE-RM, de către dipomaţia noastră şi Ministerul Transportului pe de o parte şi UE, pe de alta. De

asemenea, acesta a accentuat faptul că recent în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic, pentru prima dată s-a vorbit despre o perspectivă europeană clară a RM privind integrarea europeană într-o rezoluţie a Parlamentului European. Totuşi, la fel de important ar fi ca să reuşim să aducem UE la noi acasă, făcând referire la genericul evenimentului, prin produse, servicii şi mentalitate.

Expertul reprezentând Asociaţia pentru Politică Externă, Radu Vrabie, a atras atenţia asupra eforturilor susţinute ale diplomaţiei moldoveneşti din 2009 încoace, răstimp în care s-au desfăşurat 8 runde de negocieri privind aderarea, cifră foarte bună. Pe de altă parte, acesta a remarcat capacitatea instituţiilor moldoveneşti de a se regenera, prin aceasta scăzând probabilitatea ca schimbări bruşte în procesul de aderare să aibă loc.

Către finalul dezbaterii, Radu Vrabie, director de program în cadrul aceleeaşi Asociaţii pentru Politică Externă, a făcut o incursiune în realitatea imediată din regiunea transnistreană, cu accent pe fenomenele sociale de acolo, de multe ori anecdotice, dar comportând semnificaţii tragice pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului.

Dezbaterea a fost urmată de o sesiune de training ţinut de experţii români Angela Avram şi Gabriel Giurgiu, specialişti în domeniul jurnalismului european, al realizării emisiunilor despre UE, precum şi al afacerilor europene. Astfel, participanţii au beneficiat de pe urma împărtăşirii experienţei celor doi realizatori de la Televiziunea Română pe subiecte precum mecanismele de funcţionare ale instituţiilor europene, triunghiul editorial, tehnici de abordare, facilităţi oferite de instituţiile europene, documentarea online despre instituţiile europene, studii de caz etc.

Sesiunea s-a bazat pe o dinamică interactivă dintre participanţi şi pe simularea unor exerciţii jurnalistice specifice. De pe urma training-ului au beneficiat tineri jurnalişti din media online (Unimedia.md, Arena.md, Moldavie.fr, Civic.md, Publika.md), scrisă (Sport-Plus, Basarabia Literară), Tele-Radio (Prime TV, Radio Moldova), de la ONG-uri specializate (Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova, MediaPoint, Next Media).

Departamentul de Comunicare al Asociaţiei pentru Integrare Europeană

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola