frule

O limba şi o sută de etnii

ANTEM_LOGOANTEM organizeaeză evenimente interesante pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română a cursanţilor şi pentru susţinerea lor în procesul de creare a atitudinii pozitive, tolerante, gândirii critice şi respectului mutual. Unul din exemple este Club de discuţii  „O limba şi o sută de etnii” care s-a desfăşurat pe 27 octombrie.

Programul a inclus activităţi non-formale prin care etniile prezente, ruşii, găgăuzii, bulgarii, ucrainenii, armenii, polonezii, arabii, moldovenii au organizat un teatru social al fiecărei etnii.

ANTEM a pregătit un sondaj video de opinii privind cunoaşterea culturii, obiceiurilor, tradiţiilor etniilor conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova.

Participanţii la eveniment au fost implicaţi într-un atelier de discuţii pentru promovarea dialogului interetnic în RM.  Găgăuzii au pus în discuţie problemele care au fost la susţinerea examenelor la limba română în cadrul bacalaureatul din iulie 2011, polonezii au vorbit despre consolidarea relaţiilor de colaborarea dintre Moldova şi Polonia, preşedintele Institutului Iudaic a vorbit despre necesitatea editării literaturii în mai multe limbi pentru informarea populaţiei despre cultura şi tradiţiile etniilor, dar şi despre drepturile omului. Reprezentantul Centrului pentru migraţie, arab de etnie s-a referit la necesitatea de însuşire a limbii române pentru integrarea în societatea moldovenească.

La final ANTEM a făcut o prezentare de fotografii a Clubului de discuţii  „O limba şi o sută de etnii”, participanţii fiind plăcut surprinşi de pozele vizionate.

Beneficiarii programului au fost cursanţii de la nivelul C din cadrul Institutului Patrimoniului cultural, cursanţi-jurnalişti de la nivelul A, lideri şi reprezentanţi ai organizaţiilor etnoculturale în Republica Moldova. Cu un mesaj de salut a venit directorul general al Biroului Relaţii Interetnice, Dna Beleacova Elena. Asociaţia Junior a pregătit un minispectacol de cîntece şi poezii atât in limba română precum şi în rusa, poloneză, ucraineana şi găgăuză.

Clubul de discuţii a demonstrat competenţele cursanţilor de a comunica în limba română atât cu colegii de curs cât şi cu vorbitorii nativi de limba română. Pentru integrarea în societate este nevoie de studierea limbii, dezvolatrea dialogului interetnic, participarea activă la toate aspectele vieţii sociale, economice şi culturale. Aceasta este concluzia participanţilor la eveniment.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola