frule

APLICAREA DEFECTUOASA A CODULUI AUDIOVIZUALULUI PREJUDICIAZA DREPTURILE PUBLICULUI

Implementarea defectuoasa a Codului Audiovizualului prejudiciaza drepturile publicului la informatie pluralista, completa si veridica prin lipsa de schimbari in politica editoriala la Compania "TeleRadio-Moldova", prin disparitia unui post de radio cu traditii la Balti si prin reorganizarea statiilor "Antena C" si "Euro TV Chisinau". La aceasta concluzie au ajuns zece organizatii neguvernamentale de media si din domeniul drepturilor omului* care, sub egida Asociatiei Presei Electronice APEL, monitorizeaza aplicarea in practica a prevederilor noii legislatii audiovizuale, informeaza Agentia Monitor Media.

Rezultatele monitorizarii au fost facuta publice, joi, la Chisinau, de Asociatia Presei Electronice APEL.

In particular, in urma monitorizarii timp de o saptamana a programelor de actualitati "Radiomatinal" si "Mesager" ale Companiei "TeleRadio-Moldova" (TRM), s-a constatat ca aceasta institutie nu s-a conformat prevederilor legale in vigoare. Publicului i se ofera informatie prin optica preponderent oficiala asupra evenimentelor, ceea ce confera institutiei caracter de stat si nicidecum public. Autorii monitorizarii afirma ca materialele de problema practic lipsesc, iar daca sunt pe post, solutia este exprimata prin punctul de vedere al oficialitatilor. TRM reflecta cu preponderenta activitatea organelor de stat prin prisma surselor oficiale de informatie. Aceasta echivaleaza cu o neglijare a interesului public si cu o incalcare a prevederilor Codului Audiovizualului;

Autoritatile cu atributii de supraveghere a activitatii TRM nu intreprind suficiente eforturi pentru a lua atitudine fata de calitatea emisiei si a asigura drepturile consumatorilor de programe ale radiodifuzorului public, mai mentioneaza autorii monitorizarii.

In acelasi timp, in cazul postului "FM 103,5" din Balti expertii constata ca autoritatea in domeniul audiovizualului (Consiliul Coordonator al Audiovizualului) a luat o decizie nemotivata, prin privarea de licenta a titularului de drept, in baza unei monitorizari incomplete si, prin urmare, irelevante.

Cu referire la reorganizarea postului "Antena C", echipa de monitorizare considera ca a fost ignorat interesul public si prejudiciate drepturile ascultatorilor la o informatie diversa, completa si veridica.

ONG-urile de media si din domeniul drepturilor omului sub egida APEL monitorizeaza aplicarea prevederilor Codului Audiovizualului, intrat in vigoare la 18 august 2006.

Proiectul "Monitorizarea implementarii Codului Audiovizualului" este finantat de Fundatia Soros-Moldova. Acesta isi propune sa instituie un mecanism de control public asupra modului in care este aplicata noua legislatie audiovizuala din R. Moldova.

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola